Komputerparazita vagy új kutatási módszer?

Zsigó József, 2001. szeptember 2. 17:02
Számos európai és ázsiai webszerver vett részt „tudtán kívül” abban kísérletben, amelyben amerikai tudósok nagy számításigényes matematikai feladatokat osztottak szét a világhálón.
Indiana állam Notre Dame egyetemének kutatói Észak-Amerikából, Ázsiából és Európából toboroztak komputereket, mint mondták azt felderítendő, működhet-e a WWW egyetlen nagy számítógépként. A projekt vezetője, Albert-Laszlo Barabasi, aki eredményeiket a Nature-ben is leközölte, úgy találta, erre nincs lehetőség; hiába raknak össze ezer és ezer gépet, ezek mindig csak részek lesznek, soha nem tudnak egységgé szerveződni. Barabasi szerint úgy választották meg a kitűzött feladatot, hogy amíg a kiszemelt gép a szokásos kommunikációs protokollt végrehajtotta, elvégezte magát a feladatot is, így gyakorlatilag nem kellett senki beleegyezését kérni.

Hasonló technikát dolgoztak a SETI@home programhoz is a technikusok, amikor is pécék milliói adtak gépidőt radaradatok átfésülésére intelligens jelek után kutatva. A Barabasi féle technika azonban szakemberek szerint „parazita komputerezés”, mivel nem kell hozzá semmiféle szoftvert letölteni és így engedélyeztetni sem. Nem tekinthető viszont biztonsági kockázatnak a fenti módszer, mivel a kiszemelt gép integritása nem sérül, „csak” jelentősen lelassul az értelmetlen, végtelenre nyúló kommunikáció következtében.

A szakmai körökben nem túl nagy szimpátiával fogadott kezdeményezés valószínűleg nem talál túl sok követőre, mivel a sok befektetett munka csak viszonylag kis hozamot produkál. Mindezek ellenére Barabasi felhívta a figyelmet arra, hogy eljárásukkal sokkal hatékonyabbá lehet tenni a betöréseket – adja hírül a CNN.

Kulcsszavak: hacker kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59