Mit érdemes tudni a fluktuációról?

forrás: Prím Online, 2021. április 3. 10:43

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

Valójában a vállalkozások életében egy természetes folyamat, ideális körülmények között is létező jelenség, nem csak a nem megfelelő légkör vagy feltételek következménye. 

 

Mit is jelent pontosan? 

 

Kérésünkre a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző cég munkatársai elmondták, hogy a fluktuáció a munkahelyekről önkéntes alapon vagy kényszer hatására távozó dolgozók helyére felvett alkalmazottak számának százalékban kifejezett aránya az átlagos létszámhoz képest, adott intervallumra vetítve. Az elvándorlás abban az esetben okoz gondot, ha ez a százalék egy bizonyos érték fölé emelkedik.

 

A fluktuáció hirtelen megugrása általában olyan eseményekre vezethető vissza, amik leggyakrabban a cégen belül is megoldhatóak. Ezáltal a munkavállalók hosszú távú elégedettsége is biztosítható. 

 

A dolgozó és a munkahelyváltás

 

Minden munkavállaló célja, hogy elkerülje a gyakori munkahelyváltást, hogy a munkáját, tudását és idejét megbecsüljék és kellően kompenzálják azt. Minden munkaadónak szembe kell néznie a ténnyel, hogy egy dolgozó távozása kapcsán nemcsak munkaerőhiány léphet fel, járulékos költségekkel is járhat. A folyamatosan érkező új munkaerő betanítása a legnagyobb rejtett költség, emellett idő- és energiaigényes. Nem elhanyagolható a hatása a termelés hatékonyságára és a többi dolgozó munkamoráljára sem.

 

Leggyakoribb kiváltó okai

 

A vezető okok között általában a be nem tartott ajánlatok, a vezetőséggel és a kollégákkal kialakult nem mindig megfelelő viszony szerepelnek, de akár a kihívások nélküli, monoton munka is ide tartozhat. Természetesen a fizetés is jelentős szerepet játszik egy munkahely megtartásában vagy épp ellenkezőleg, az elhagyásában. A túl alacsony, akár a tapasztalatlanabb kollégáéval megegyező fizetés az igazságtalanság érzését keltheti. Ezek mellett a rendszeres visszaigazolások is rendkívül fontosak a fluktuáció csökkentésében.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyártásban, termelésben részt vevő kékgalléros munkavállalók körében különösen magas a fluktuáció, ami visszavezethető e réteg kedvezőtlenebb gazdasági és társadalmi hátterére, a perspektíva hiányára, az alulmotiváltságra. E munkavállalók mindenképpen több szociális támogatást, odafigyelést igényelnek, ami a fluktuáció csökkenését is jelentheti. 

 

Mind a termelés, mind a HR munkáját hatékonyabbá teszi, ha e téren külső támogatást kapnak, például egy munkaerő-kölcsönző cégtől. Ők azok, akik szorosabb kapcsolatban állnak a munkavállalókkal, tisztában vannak az igényeikkel és kezelni tudják azokat.

 

A fehérgalléros szektor mellett a kékgalléros szektorban dolgozókat is lehet és kell is motiválni. A megbecsült dolgozó mindig lojálisabb az őt alkalmazó vállalathoz. Ezt vallja a Beraman Hungary, aki szerint egy nagy toborzási tapasztalattal rendelkező, mind a kölcsönbevevővel mind a munkavállalóval fair playt folytató korrekt cég hatékony megoldást nyújthat a magas fluktuáció problémájára is.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Melyek egy kiváló minőségű pergető horgászbot előnyei?

Ha valaki még nem ismeri a ma kapható minőségi pergető horgászbotok előnyeit, az a legjobb helyen van. Ebből a cikkből kiderül, hogy milyen kiváló tulajdonságaik vannak, így mindenki felkészült lehet a pergetőszezonra, legyen szó akár a felszerelés bővítéséről, akár egy régi horgászbot cseréjéről.

2024. március 1. 21:03

Használt laptopra jogtiszta Windows-t harmadáron?

Használt laptop vásárlása során az első lépés mindig az, hogy formatáljuk a gépet, majd telepítjük a számunkra megfelelő operációs rendszert. Ezt követően jöhet csak a többi szoftver, mint például az Office programok, egy jó böngésző, médialejátszó, stb.

2024. március 1. 20:57

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni, de a hangoskönyv ebben is segít!

Te szoktál történeteket mesélni a babádnak? Ha még nem, épp itt az ideje nekikezdeni, hiszen nincs is ennél fejlesztőbb dolog számára. Olykor elég felolvasni egy-egy rövid mesét is, vagy átlapozni egy-egy kartonkönyvet, és megnézni, milyen ábrázolások vannak benne.

2024. március 1. 20:52

Könnyű költöztetés Budapesten? Nem lehetetlen!

Biztosan előfordult már veled is, hogy tengernyi cuccot próbáltál szállítani a tömött villamoson, vagy felpakolva dekkoltál a buszon a piros lámpák előtt. Képzeld el ugyanezt az élményt költözés esetén. Olvass tovább, mert mutatunk egy jó alternatívát.

2024. március 1. 20:45

Mi mindenre lehet jó a kollagén?

Ismereteink egyre csak bővülnek arról, hogy milyen anyagokkal tehetünk azért, hogy a szervezetünk egészségét a lehető legteljesebb mértékben támogassuk. Az utóbbi idők egyik nagy felfedezettje a kollagén, de vajon mit várhatunk tőle pontosan?

2024. március 1. 19:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15