FBI-roham arab website-okat működtető "host" ellen

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 7. 09:20
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - "karöltve" más rendészeti szervekkel - egyelőre nem tisztázott okokból nyolcvan fős rohamosztagot küldött a texasi Dallasban egy olyan számítógépes vállalkozás székházába, amely arab médiawebsite-okat működtet, úgynevezett "hosting" szolgáltatást nyújtva e médiacégeknek.
A megrohamozott cég az InfoCom, az általa kiszolgált arab website-ok között pedig olyanok találhatók, mint például a katari Al-Dzsazira televízió és az Al-Sark című lap. (Az előbbit gyakran "az arab világ CNN-jeként" szokták emlegetni.)

A szerdai akcióban, amelyről csütörtökön hangzott el bejelentés, az FBI emberei mellett az amerikai kormányzati intézmények (valamint kifejezetten az elnök) biztonságán őrködő titkosszolgálat, továbbá a vámőrség és a "külföldi javakat ellenőrző hivatal" emberei vettek részt. Ez utóbbi hivatal a pénzügyminisztérium alá tartozik, és az a dolga, hogy lefoglalja vagy "befagyassza" az Egyesült Államok kormánya által "terroristaként" nyilvántartott külföldi személyek, illetve szervezetek fellelhető vagyonát.

A razzia ideje alatt a "hosting" szolgáltatás szünetelt, tehát az InfoCom által kiszolgált website-okat nem lehetett elérni az interneten. Eközben az ügynökök adatok tengerét másolták ki az InfoCom szerver számítógépeiről.

Egyelőre nem közölték, hogy milyen ügyben folyik a bűnügyi vizsgálat, amely ilyen kommandóakció jellegű hivatali házkutatatást igényelt. Egy FBI-illetékes azonban annyit elmondott, hogy az ügy nem áll összefüggésben a közel-keleti politikával, a razziának nem volt arabellenes éle.

Kulcsszavak: jog FBI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14