Kiújul a lapkaháború: az Intel beperelte a Viát

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2001. szeptember 8. 12:49
Az Intel új alaplapi lapkakészletének megjelenésével a cég már nincs a jó minőségű, ám drága Rambus memóriákhoz kötve, így elérkezettnek látta az időt, hogy beperelje egyik fő riválisát, a P4X266 és P4M266 néven hasonló alaplapi chipeket gyártó Via Technologiest.
A Delaware állam kerületi bíróságán benyújtott kereset öt Intel-szabvány eltulajdonításával vádolja Viát, és a grafikus kártyák piacán egykor nagyágyúnak számító, most a Via-val szorosan együttműködő S3 vállalatot is vádlottak padjára ülteti.

A Via lapkakészletei az Intelt megelőzve kínálták a felhasználóknak az Intel Pentium 4 processzorainak használatát a Rambus memóriáknál jóval olcsóbb és elterjedtebb DDR DRAM-al. Az intel nemcsak kártérítést követel, de olyan jogi lépéseket, melyek eredményeképpen a Via gyakorlatilag kénytelen volna megszüntetni Pentium 4-es alaplapokhoz szánt chipjei forgalmazását. Ez a forgatókönyv ismerősnek tűnhet 1999-ből, mikor az Intel hasonló módon perelte be a Pentium III lapkakészlettel megjelenő Viát. A Viát korántsem érte váratlanul a per, a vállalat sokszor kijelentette, hogy semmilyen Intel-szabványt nem sértenek termékei, bár az ezt alátámasztó jogi elméletét nem volt hajlandó eddig közzétenni, és most sem kommentálta az eseményeket. Várhatóan a per egyik központi szereplője az S3 lesz, mely rendelkezik az Intel engedélyével Pentium 4 lapkakészletek gyártására, ami kiinduló alapot adhat a védelemhez a Via számára, ám az ilyen engedélyek szinte kivétel nélkül átruházhatatlanok, ez nyilván az Intel egyik fő érve lesz. A Via piacról való kitiltása valószínűleg kedvezőtlenül befolyásolná az alaplapok árának alakulását, ám több engedéllyel rendelkező új szereplő, köztük az Acer Labs, a SiS és az ATI Technologies is most készül hasonló termékeke megjelentetésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55