Új utakon a PC-távvezérlés

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 11. 11:29
Új internetes szolgáltatásról, a személyi számítógépek bárhonnan történő távvezérlésének újszerű lehetőségéről adott hírt a minap a The Wall Street Journal. Az Egyesült Államokban www.GoToMyPC.com címen érhető el a kaliforniai székhelyű, Expertcity nevű vállalat szolgáltatása, aminek az a lényege, hogy havi tíz dollárért bármely külső számítógépről bármikor irányíthatóvá tehetjük saját személyi számítógépünket.
Bár a távirányítás már évekkel ezelőtt lehetségessé vált (például a Symantec 150 dolláros pcAnywhere vagy a LapLink 140 dolláros Laplink Gold programja révén), ezek a kezdeti megoldások még mindkét gép - az irányítandó és az irányító gép – előzetes felkészítését igényelték, vagyis a szoftvert előre mindkét végpont gépére telepíteni kellett.

A GoToMyPC szolgáltatás igénybe vételéhez csak az irányítandó gépet kell előre felkészíteni - vagyis tipikus alapesetként saját otthoni gépünket, elutazás előtt, ha egyelőre nem tudjuk, hogy utunk során pontosan honnan, milyen gép mellől férünk majd hozzá az internethez. Adódik úgy, hogy az elfoglalt menedzsernek nincs ideje folyamatosan szinkronba hozni otthon hagyott gépe és a magával vitt laptop tartalmát. Ad absurdum előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva nem is visz magával laptopot. Vagy váratlanul kiderül, szüksége lenne egy fájlra, amely csak az otthoni gépén van meg. Esetleg válaszolni akar egy e-mailre, de nem akarja elárulni, hogy nem otthoni gépén írja a választ. Ahol viszont éppen tartózkodik (üzleti partnerénél, nemzetközi információs központban vagy éppen barátja irodájában) hozzáférhet internetkapcsolattal rendelkező számítógéphez.

Ilyen esetekre lehet jó a GoToMyPC szolgáltatása. Az előfizetés birtokában, a jelszó megadása után a távirányító funkciót ellátó számítógép képernyőjén megjelenik a távirányított számítógép képernyőjének a képe, és onnantól fogva bármit csinál a gép kezelője az irányító gépen, az úgy működik, mintha az irányított gépen tenné.

Mindez persze csak abban a világban terjedhet el, ahol nem megfizethetetlen az állandóan élő internetkapcsolat. Az otthon hagyott, irányított gépnek ugyanis folyamatosan online állapotban kell lennie. Telefonmodemes kapcsolattartás esetén Amerikában sem lehet biztosan tudni, hogy a bekapcsolva hagyott vonal egy idő után - például csúcsnapszakokban - nem bont-e a automatikusan. Így inkább a kábeles internetkapcsolatot használók élvezhetik a GoToMyPC előnyeit, annak ellenére, hogy elvben a szélessávú összeköttetés nem előfeltétele a szoftver működőképességének.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14