Intel-Via: világméretű jogi háború

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 28. 07:51
Az Intel szabályos jogi háborút folytat a Via Technologies ellen, melynek legújabb bizonyítéka, hogy az Intel képviselői szerdán bejelentették: Németországban, az Egyesült Királyságban és Hongkongban újabb szabadalombitorlási pereket indítanak a Via ellen.
Az Intel által a Via ellen felhozott vádak mindegyike azzal kapcsolatos, hogy a legnagyobb tajvani chipsetgyártó cégek közé sorolt Via nemrégiben jogtalanul dobta piacra egy olyan chipsetét, mely az Intel Pentium 4-es processzorokhoz készült. A Santa Clara-i székhelyű Intel azért kifogásolja a Via azon lépését, hogy forgalomba hozta a Via P4X266 típusjelzésű chipsetét, mert ezzel állítólagosan egyszerre nyolc Intel szabadalmi jogot is megsértett.

Szeptember elején az Intel először az Egyesült Államokban, a delaware-i kerületi bíróságon perelte be a Viát és az S3 Graphicset, mivel a cégek közötti licencjogi tárgyalások nem vezettek sehova. Persze ezt az egész botrányos ügyet a Via sem hagyhatta szó, illetve tett nélkül, így a Via és a texasi székhelyű Centaur Technology cégek jogi képviselői nemrégiben beperelték az Intelt, mondván az Intel a Pentium 4-es processzorokban olyan technológiákat alkalmaz, melyek szabadalmi jogának tulajdonosa a Via Technologies.

Az Intel jogi képviselői által a napokban bejelentett újabb nemzetközi perek vádjai nagyrészt megegyeznek a korábban az Egyesült Államokban a Via ellen felhozott vádakkal, azonban míg az amerikai kerületi bírósághoz beadott peranyag főszereplője a Via P4X266-os chipsete, addig a Németországban, az Egyesült Királyságban, valamint Hongkongban indítandó perekben az Intel már azzal is vádolja a Viát, hogy annak C3-as mikroprocesszorában olyan technológiák is helyet kaptak, melyek szabadalmi jogai kizárólagosan az Intel tulajdonában vannak.

"Az Intel évente több milliárd dollárt költ különböző kutatásokra és fejlesztésekre, melyek eredményeképpen olyan újabbnál újabb szabadalmakat jegyeztetünk be, melyek gyümölcsét idővel a felhasználók is élvezhetik. Ezek az új találmányok és szabadalmak az Intel sikeres működése szempontjából rendkívül fontosak, és kötelességünknek érezzük, hogy a saját szellemi tulajdonainkat minden körülmények között megőrizzük és megvédjük" - nyilatkozta Peter Detkin, az Intel alelnöke.

Kulcsszavak: Intel +legfontosabb jog VIA Via

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55