A DDR-es alaplapok egyre nagyobb teret nyernek maguknak

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 30. 07:21
Köztudott, hogy napjainkban egyre nagyobb tért nyernek a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák, melyek először a monitorkártyák világában arattak osztatlan sikert, aztán a közelmúltban az alaplapokba dugható rendszermemóriák piacára is betette a lábát ez az elméletileg kétszer nagyobb memóriasávszélességgel kecsegtető új memóriatípus, ám ebben a szegmensben a kezdetekben még nem volt túl sikeres a DDR technológia. Az elmúlt hónapokban azonban az a tendencia mutatkozik...
... hogy a nagyobb tajvani alaplapgyártók mellett lassan már minden magára valamit is adó kisebb cég is piacra dobta saját DDR-es alaplapjait, magyarul a DDR piac az elmúlt időkben felpezsdült. Az alaplapgyártók jóslatai szerint egyébként a jövőben azok a chipsetek és értelemszerűen az ezekre a chipsetekre épülő alaplapok lesznek a legsikeresebbek, melyek egyaránt képesek a jó öreg normál SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriák, valamint a legújabb, nagyteljesítményű DDR SDRAM-ok kezelésére is.

Már a tavalyi évtől kezdve nagyon sokan várták a DDR memóriák megjelenését, hiszen sokan abban bíztak, hogy ez a memóriatípus lesz az, mely relatíve kedvező áron nyújt majd óriási teljesítményt, ugyanis például a Pentium 4-es frontvonalon hiába teljesítenek jól a Rambus DRAM memóriák, ha az áruk elég magas. Néhány alaplapgyártó cég korábban még azt is megkockáztatta, hogy kijelentse, a DDR-es alaplapok az idei év végéig több mint ötven százalékos piaci részesedést szereznek majd maguknak, azonban most már tudjuk, hogy erre semmiképpen sem kerülhet sor. Persze azért korántsem sötét a DDR memóriák és a DDR-es alaplapok jövője, hiszen a legfrissebb adatok szerint egyre komolyabb szerephez jutnak az ilyen termékek, egyszerűen csak arról van szó, hogy a korábbi előrejelzésekhez képest lassabban képesek meghódítani a felhasználók szívét.

Hogy egy konkrét példát nézzünk, a kiváló minőségű alaplapjairól ismert Asustek Computer által az idei év második negyedévében legyártott alaplapok közül csak minden tizedik volt DDR-es, azonban a cég legutóbbi jelentéseiből már kiderül, hogy a DDR-es termékek házon belül 15-20 százalékos részesedéshez jutottak, vagyis a DDR technológia ha nem is villámgyorsan, de azért szépen lassan meghódítja a világot. Ide tartozik még, hogy mindenképp üdvözölendő, hogy az Intel a DDR SDRAM-ok és az SDR SDRAM-ok közötti egyre kisebb árkülönbséget figyelembe véve már novemberben kiadja az i845D chipsetet, mely a Pentium 4-es platformon valósít meg DDR támogatást. Ahogy egyébként ezt az Asustek meghallotta, a cég képviselői rögtön azt nyilatkozták, hogy 2002 első negyedévében már minden második ASUS alaplap DDR-es lesz.

Kulcsszavak: memória trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36