Ki az igazi Yahoo?

Hűvös Imre, 2001. október 5. 11:57
Egy globális internetszolgáltató, vagy egy komikus színész? – erről kell döntenie az ausztrál szövetségi bíróságnak.
Az ismert komikus színész, Yahoo Serious, a Young Einstein, Reckless Kelly, Mr. Accident és más népszerű filmek főszereplője, bíróságon támadta meg az ausztrál védjegyhivatal azon döntését, hogy a Yahoot kereskedelmi védjegyként jegyezze be.

„Fel sem foghatja, hogy azt a nevet, amellyel mindenki őt azonosítja világszerte, hogyan vehette el tőle valaki. Követeljük, hogy megőrizhesse névhasználatát!” – mondta a sajtónak Andy Chrisiliou, Yahoo Serious úr ügyvédje. „A művész ezt a nevet 1980-ban vette fel okiratilag, ezen a néven szerzett széles körű ismertséget amikor a Yahoo még ötlet sem volt, és ezen a néven népszerűsítik intenzíven azóta is.” Az ügyvéd szerint a közönség súlyos félrevezetése lenne, ha bárki is azt gondolhatná, hogy Yahoo Seriousnek köze van a Yahoo céghez.

Anette Freeman szabadalmi és védjegyjogász szerint hírességek nevének, filmszerepeiken túlmenően, védjegyként profitszerzésre való használata ismert gyakorlat. Elle Macpherson és Paul Newman például világhírű neveiket felhasználták termékek eladásához. Olyan ismert személyek jegyeztették be már védjegyként a nevüket, mint például Sir Donald Bradman, Ausztrália legendás krikettjátékosa, Farrah Fawcett színésznő és Dick Smith ausztrál vállalkozó.

A perben tegnap kezdődtek az első meghallgatások, döntés jövő március táján várható.

Kulcsszavak: jog Yahoo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14