Több GB-os merevlemez mobiltelefonokba?

Tóth Kristóf, 2001. október 6. 09:20
Az LSI Design and Integration Corporation (LDIC) képviselői a napokban a kaliforniai San Jose-ban bejelentették, hogy a cég fejlesztőlaboratóriumaiban sikerült egy olyan merevlemez-kontrollert kifejleszteni, mely minden olyan elektronikát tartalmaz egy chipben, mely a közeljövőben napvilágot látó új generációs miniatűr merevlemezek esetében több mint hasznos lehet, és akkor az új chip energiatakarékosságáról még nem is beszéltünk.
A cég állítása szerint a vadonatúj MSOC (Multiple Systems-on-Chip) kontroller révén a közeljövőben olyan miniatűr, több gigabyte-os kapacitású merevlemezek lesznek gyárthatóak, melyek akár még az egyre kisebb mobiltelefonokban, kéziszámítógépekben és digitális fényképezőgépekben is elférnek majd.

Az LDIC képviselői elmondták, hogy az olvasási csatornát, a merevlemez vezérlőt, memóriát, valamint a különböző interfész áramköröket tartalmazó korábbi SoC megoldásokhoz képest, az LDIC vadonatúj MSOC chipje az imént említetteken felül a meghajtó előerősítőjét, a fejpozicionáló szervórendszert, valamint a motor vezérlőit is magába foglalja, vagyis is egy nagyon komoly integráltsági szintű áramkörről van szó.

"Az új MSOC chipet csak úgy tudtuk kifejleszteni, hogy közben vadonatúj architektúrákat használtunk fel, melyeknek többek között az új chip rendkívül alacsony áramfelvétele is köszönhető" - nyilatkozta Mehdl Bathaee, a nyolcvankét alkalmazottat foglalkoztató LDIC cég elnöke.

A korábban a Seagate és Western Digital merevlemezgyártó cégeknél foglalkoztatott mérnökök által alapított LDIC a vadonatúj MSOC chip megrendelőjéről annyit árult el, hogy egy nagy amerikai, microdrive-ok gyártásával foglalkozó cég. Az elmúlt hónapban megrendezésre került Diskcon konferencián különböző okok miatt sajnos még nem mutathatták be az új chipet, de Bathaee szerint november elején erre is sor kerül majd.

Bathaee elmondása szerint a jövőben megjelenő, percenkénti 4500-as fordulatszámmal rendelkező parányi merevlemezek áramfelvétele a 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő új chipnek köszönhetően mindössze 135 mA lesz, ami lehetővé teszi, hogy például a Nokia mobiltelefonokba több gigabyte-os kapacitású merevlemezeket szereljenek. A chip egyébként várhatóan 10 dollárba kerül majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59