Pinnacle Systems Studio 7

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. október 27. 12:48
A Studio DV legújabb, 7-es verziója a Pinnacle Systems egy igen ütőképes próbálkozása, amellyel a társaság a videoszerkesztő szoftverek egyre telítettebb piacán kíván vezető szerephez jutni.
A legfőbb kérdés minden hasonló céllal piacra dobott alkalmazás esetében az lehet, rendelkezik-e a program olyan funkciókkal, amely a konkurencia termékei fölé emeli azt. A Studio 7 esetében a válasz kisebb megjegyzésektől eltekintve igen, a Pinnacle Systems új szoftvere ugyanis képes versenybe szállni a rivális Ulead VideoStudio 5.0 és MGI VideoWave 4.0 programokkal.

Bár a Pinnacle Systems a 7-es verziószámot adta új szoftverének, mindez kissé megtévesztő lehet, hiszen a videoszerkesztő programnak a jelenlegi valójában még csak a második kiadása. Az új verzió rengeteg újdonságot, illetve újonnan bevezetett funkciót tartalmaz az elődhöz képest, és a fejlesztők láthatóan az egyszerű kezelhetőségre törekedtek, ami - nem professzionális szoftverről lévén szó - szintén fontos tulajdonság. A Studio 7-ben számos gyakran alkalmazott szolgáltatás könnyen elérhető helyen található meg, ami megkönnyíti és meggyorsítja az olyan alapvető módosítások végrehajtását, mint amilyen a fényerő, a kontraszt és a színek állítása, illetve a lejátszási sebesség megváltoztatása. A program ugyanakkor rendelkezik olyan funkciókkal is, amelyek általában csak a professzionális videoszerkesztőkben találhatók meg, mint az Adobe Premiere vagy a Ulead Media Studio Pro.

A program három alapvető részre oszlik: Felvétel (Record), Szerkesztés (Edit), illetve Videokészítés (Make Movie). Azoknak a felhasználóknak, akik ismerik a Studio DV korábbi változatát, nem jelent majd problémát a Studio 7 kezelése. A rendkívül egyszerű és jól áttekinthető kezelőfelülettel azonban a kezdő felhasználók is bizonyára hamar megbarátkoznak majd. A SmartUpdate, amely a Studio 7 része, meghatározott időközönként letölti és feltelepíti a szoftverhez elérhető legújabb frissítéseket és javításokat. A Studio 7-tel elkészített videókat videoszalagra, AVI, MPEG-1 és MPEG-2 fájlba, illetve RealMedia és Windows Media adatfolyamba lehet menteni.

A Pinnacle Systems Studio 7 egy jelentős előrelépés a korábbi Studio DV-verzióhoz képest, a program azonban egyelőre tartalmaz néhány apróbb hibát. Minderre várhatóan hamarosan megjelenik a megoldás, szoftverfrissítés képében. A program minimális hardverszükséglete Pentium II-300 MHz processzor, 64 MB RAM, Windows 98 SE, Me, 2000, illetve XP operációs rendszer, valamint 200 MB szabad terület a merevlemezen.

Axico Informatikai Kft. Partnertalálkozó 2001. 10. 09.

A szoftver a "2001-2002. év legjobb videoeditáló terméke" díjat nyerte el, melyet az EISA (European Imaging and Sound Association) ítélt oda, felismerve a szoftver azon technikai előnyeit melyek teljesen új szintre emelik a videoszerkesztést. Magyarországon a díjat a BNV ideje alatt, az Európa pavilonban adták át. A Studio 7 szoftvert működés közben a termék hivatalos magyarországi disztribútora, az Axico Informatikai Kft mutatta be. A termék az otthoni felhasználók számára is kedvező árú, és természetesen már raktárról kapható. A Studio 7 szoftver a legtöbb asztali és notebook számítógépen működik, jól használható egy videokamerával az erre a célra kifejlesztett IEEE 1394 port segítségével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55