Nem tartott sokáig a védelem

Tóth Kristóf, 2001. november 2. 21:29
Az egyik biztonsági megoldásokkal foglalkozó cég hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows XP-be épített másolásvédelmet sikerült feltörni.
A Microsoft a Windows XP fejlesztése során elhatározta, hogy az eddigieknél hatékonyabb védelmet fog beépíteni az operációs rendszerébe annak érdekében, hogy ezzel is visszaszorítsa az illegális másolatok terjesztését és használatát. Kidolgozta a Product Activation technológiát, amelyet már a béta-verziók tesztelése során nagyon sokan kritizáltak főleg azért, mert az aktiváló eljárás a felhasználók számítógépéről információkat gyűjt össze, és azokat elküldi a Microsoftnak. Ezt pedig sokan nem vették jó néven. A kritikák hatására a cég valamelyest módosított a technológiáján, azonban a lényeges jellemzők nem változtak. Tehát a most már kapható Windows XP végleges verzióját is aktiválni kell. A folyamat lényege, hogy a felhasználó számítógépének fontosabb jellemzői alapján összeállított adatok az interneten vagy telefonon keresztül eljutnak Microsoft egyik adatbázisába, amely alapján a cég ellenőrizni tudja, hogy az adott operációs rendszert hány számítógépre telepítették fel.

Sokan azért is kritizálták az Product Activation technológiát, mert ez a védelem sem feltörhetetlen, és csak megnehezíti a felhasználók dolgát. John Connors, a Microsoft egyik munkatársa a Windows XP bemutatását követő sajtótájékoztatón már utalt arra, hogy az új védelmi eljárás nem feltörhetetlen, és elsősorban azt szeretnék elérni vele, hogy megnehezítse az illegális másolatok használatát. Tehát eddig is lehetett tudni, hogy a Product Activation nem megkerülhetetlen, de mostanáig hivatalosan egy cég sem számolt be "feltört" Windows XP-ről. A BitArts biztonsági megoldásokkal foglalkozó cég azonban ma megerősítette, hogy már a Windows XP végleges verziójának bemutatása után néhány órával megjelent az interneten egy olyan program, amelynek segítségével megkerülhető a Microsoft aktiválási technológiája. A BitArts képviselője azt is elmondta, hogy a program valamelyik ázsiai országból származik, és valóban rendeltetésének megfelelően működik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55