Felfüggesztette a KPN a PanTel eladását

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 5. 08:56
A holland KPN felfüggesztette a PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. eladását - közölte Törő Csaba, a PanTel operatív vezérigazgatója az MTI-vel. A lépés hátterében a holland cég azon véleménye áll, miszerint a PanTel túl jól működik ahhoz, hogy a világszerte gyengélkedő telekommunikációs piacon tevékenykedő leányvállalatát a mostani viszonyok között kevés pénzért eladja.
Törő Csaba elmondta: a többségi tulajdonos KPN a napokban közölte a felfüggesztés tényét magyarországi leányvállalatával. A felfüggesztés ideiglenes, hiszen ha olyan vevő jelentkezik, amelyik értékének megfelelő összeget ajánl a PanTelért, akkor a KPN természetesen eladja a magyarországi társaságot.

Az operatív vezérigazgató szerint a PanTel piaci értékét mutatja, hogy a távközlési társaságok többségével ellentétben finanszírozását három-négy évre előre megoldotta azzal, hogy az idén az év elején 80 millió euró konzorciális hitelt vett fel.

Leszögezte: a társaság hazai és külföldi piaci pozíciói erősek, amit mutat az is, hogy a PanTel megvásárolta a 3,5 gigaherzes licencek egyikét, és elkészítette azt a távközlési gyűrűt, amely Szlovákiát, Ausztriát és Szlovéniát foglalja magába. A PanTel jelentős forgalmat bonyolít le Romániában is, ahonnan a bevételeinek már 15 százaléka származik.

Törő Csaba úgy vélte, mindezek, és a Mol Rt. telekommunikációs részlegének, a Mol Telekomnak a megvásárlása is alátámasztja, hogy a PanTel virágzó cég. Hozzátette: a társaság gazdálkodása javul, hiszen kamat és adófizetés értékcsökkenés és tőketörlesztés előtti eredménye (EBITDA) az idén már nullszaldós lesz. - A PanTel gazdasági eredményeire jellemző, hogy a 80 millió eurós hitelt nyújtó bankok is elégedettek vele - közölte Törő Csaba. Kifejtette: a PanTel felkészült a távközlési liberalizációra is, hiszen a magyarországi úgynevezett alternatív távközlési szolgáltatók közül egyedül neki van összekapcsolási szerződése a Matávval.

Törő Csaba a PanTel idei gazdálkodási eredményeit nem részletezte, ám azt elmondta, hogy terveik szerint a társaság tavalyi árbevételét megkétszerezve 2001-ben 11 milliárd forint forgalmat ér el. Az operatív vezérigazgató aláhúzta: a társaság háromnegyedéves szinten megvalósította terveit, és augusztustól minden hónapban pozitív EBITDÁ-val zár. Törő Csaba úgy vélte, ez nagyon jó eredménynek számít, hiszen a távközlési iparágban átlagosnak mondható hat évvel szemben a PanTel 3,5 év alatt érte el az EBITDA-szinten pozitív eredményű gazdálkodást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38