Újjászületett a Népszabadság Online (NOL)

„Magyarország legkedveltebb napilapja – bőwebben”

Szalay Dániel, 2001. november 15. 12:37
Tökéletesen időzítettek a NOL, ismertebb nevén a Népszabadság Online szerkesztői, amikor a minap - hosszas vajúdás után - végre megszülték a legnagyobb országos napilaphoz szorosan kapcsolódó, de ugyanakkor sok egyéb háttéranyaggal, kiegészítő cikkekkel jelentkező online kiadás új változatát. Nagy szükség volt már a megújításra, az előző verzió ugyanis már meglehetősen idejét múlt, nehezen kezelhető volt.
Nem csalás, nem crackelés, megújult a NOL. Azok, akik rendszeres látogatói a hálószemnek, néhány hónappal ezelőtt már észrevehették a szerkesztők címlapon elhelyezett üzenetét, mely szerint a webkiszolgálót áthelyezik, és hamarosan letisztultabb felülettel és számos újdonsággal találkozhatnak az olvasók. Így is lett. Az új oldal megszabadult egykori hibáitól - igaz, azért néhány másik született helyette, de erről majd később.

Néhány eddig hiányzó funkciót is beépítettek, például a szinte valamennyi használó által hiányolt cikk-keresőt, amellyel a lap archívumában lehet keresgélni, továbbá fórumrendszerrel és szavazógéppel látták el a weboldalt. Mostantól hírlevél-szolgáltatás is várja a Népszabadság internetes látogatóit, akik e-mailben ingyenesen juthatnak reggelente az általuk kiválasztott rovatok - akár az összes - rövid kivonatához (a cikkek címein kívül a leadekhez), illetve a napi betevő hír URL-ekhez, ahol a cikkek folytatását is el lehet olvasni. Ezen szolgáltatás igénybevételéhez természetesen szükség van egy e-mail címre, illetve a többi weboldalról már jól ismert regisztrációra, amikor is jelszót kapunk beállításaink, profilunk megváltoztatásához.

A Népszabadság tartalma mellett egész nap frissülő hírfolyamot, háttéranyagokat, összeállításokat ad a NOL. Olyan állandó rovatok is vannak, amelyeket csak a weboldal látogatói tudnak olvasni. Ilyen például a NOL Galéria, az Országimázs dosszié, a Kiemelés tőlem és a BBC Sajtószemle. Természetesen az interaktivitás jegyében "A nap linkje" rovat is elérhető.

Az oldal megjelenését tekintve sokkal kezelhetőbbé, átláthatóbbá vált. Megszűntették az előző verzió egyik nagy hibáját, mostantól nem kell jobbra görgetni a képernyőtartalmat, ami eddig rendszerint kilógott az utólag beillesztett extra rovatok miatt. A hálószem formátuma a rengeteg korszerűsítés, jobb felület ellenére szerencsére nem lett túldíszítve, "csicsázva" sem. Az országos napilap elektronikus változata egyébként PHP alapú.

Essen szó néhány aprócska hibáról, általam hiányolt hiányosságokról is! A website készítői külön fület készítettek ugyan elektronikus rendelés néven, ám a világhálón történő rendelésre csak e-mailben van lehetőség. A jövőben talán megoldják majd azt is, hogy egy automatizált form segíségével még egyszerűbben és gyorsabban lehessen rendelni a lap hagyományos kiadásából.

A keresés rész talán a legfontosabb újítás, mivel eddig egy külső webcímre kellett ellátogatnia a látogatóknak, ha az archívumban keresni szándékoztak. Mostantól elméletileg erre nincs szükség. Sajnos azonban ez csak a 2001. április 11-től megjelent anyagok könnyebb megtalálására ad módot. Kissé megtévesztő, hogy ennek ellenére a keresési időszak meghatározásakor akár az is megadható, hogy 1996. január 1-től legyen a kutakodás. A jövőben talán ismét indexelik majd a webszerkesztők a "múlt évezredbeli" anyagokat is, hiszen egy időben - még az előző előtti verzióban - remekül vissza lehetett keresni a régi cikkeket is.

Ezek azonban csak apró hibák, amiket vélhetőleg idővel szintén orvosolnak majd. A NOL megújulása nagyon szükséges volt már, és szerencsére fennakadás, az előző oldal hosszabb elérhetetlensége nélkül tudtak átállni az új felületre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50