A PanTel és Vivendi biztosítja az e-kormányzat országos platformját

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. november 27. 20:40
A Miniszterelnöki Hivatal 2001 szeptemberében közbeszerzési pályázatot írt ki egy egységes kormányzati gerinchálózat megvalósítására. A tenderen nyertes konzorciumot a PanTel Rt. és a Vivendi Rt. alkotja. A pályázók a kormányzati adathálózat nagysebességű adatátviteli összeköttetései optikai szálas infrastruktúrájának a megvalósítását vállalták. A tender eredményeképpen a kormányzat az ország legnagyobb, optikai alapú magánhálózatának a tulajdonosa lesz.
Az elmúlt években az informatika és távközlés mind az állam- és közigazgatás területén, mind az üzleti és magánéletben egyaránt rohamosan fejlődött és egyre nagyobb teret nyert. A fejlett világ országaiban egy egyre gyorsuló gazdasági, társadalmi átalakulás indult el, ennek során az ipari társadalmak információs társadalmakká alakultak át. Az információs társadalom kialakítása kulcsfontosságú országunk felzárkózása és versenyképessége szempontjából.

Mindezek alapján ma már egy szolgáltató állam kormányzati munkájában nélkülözhetetlen az elektronikus levelezés, az internet-hozzáférés és az internetes tájékoztatás. A kormányzati és közigazgatási adatbázisok, informatikai rendszerek összekapcsolása, valamint az elektronikus szolgáltatások elérhetőségének biztosítása a kormányzati informatikai, és az azt szolgáló kormányzati távközlési hálózat kiemelt feladata. Ennek az infrastruktúrának a megteremtésével válik lehetővé az úgynevezett e-Kormányzat, mely XXI. századi követelmény és uniós elvárás egyaránt. Az elmúlt években e szándék mentén kormányzati szervek már létesítettek adatátviteli és informatikai hálózatokat, ezzel több párhuzamos rendszer létesült. Ezek létrehozási és működtetési költsége azonban többszöröse egy központi gerinchálózat költségének.

A Miniszterelnöki Hivatal 2001 szeptemberében közbeszerzési pályázatot írt ki egy egységes országos kormányzati gerinchálózat megvalósítására, amely 18 megyei és 3 budapesti intézményt, valamint a Miniszterelnöki Hivatalt köti össze. A kormányzat a lehetőségek közül az optikai kábeles megoldás mellett döntött, mely költséghatékony megoldás és folyamatosan továbbfejleszthető sávszélességet kínál. Az országos kormányzati gerinchálózatra kiírt tendert megelőzte a nyár folyamán lebonyolított budapesti gerinchálózati pályázat.

A kormányzati szervek összetett kommunikációjához szükséges országos hálózati infrastruktúrát a tender eredményeként a PanTel és a Vivendi által alkotott konzorcium biztosítja. A konzorcium optikai sötétszálat, azaz a végpontokat összekötő olyan optikai szálat biztosít a kormányzatnak, amelyre maga a kormányzat telepít üvegszálon működő adatátviteli berendezéseket. Ez a megoldás teremti meg a legjobban azokat a feltételeket, amelyek egy országos kormányzati hálózat szempontjából különösen fontosak. A sötét szálas optikai infrastruktúra kínálja a legnagyobb biztonságot az adatok átvitele során, a teljes szabadságot a hálózati adatátviteli technológia kiválasztására és változtatására, a növekvő sávszélesség-igény fokozatos kiszolgálásának a lehetőségét, ráadásul, a biztonság érdekében, kormányzati helyiségekben elhelyezett és a kormányzati igények szerint üzemeltetett berendezésekkel.

A konzorcium tagjai az üzleti távközlés terén széles körű és kiterjedt tapasztalatokkal rendelkező, piaci viszonyok között már bizonyított társaságok. A PanTel Rt. rendelkezik – mind kiterjedtségében, mind kapacitásában – a legnagyobb országos optikai hálózattal a domináns szolgáltató mellett. A PanTelt saját hálózata, technológiai és szervezeti adottságai, valamint tulajdonosi háttere alkalmassá teszi a kormányzati hálózat és szolgáltatások terén elvárt kiemelkedően magas fokú biztonsági és rendelkezésre állási követelmények teljesítésére, szükség szerint elvárt speciális követelmények kielégítésére is – olvasható a sajtóközleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14