Kezdetét vette a Cesky Telecom privatizációja

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 29. 10:03
A cseh kormány elindította a Cesky Telecom privatizációját azzal a szerdai bejelentéssel, hogy mostantól lehet ajánlatot tenni a távközlési cég többségi, 51,1-78,1 százalékára.
A magánosítást lebonyolító cseh nemzeti vagyonalap közleménye szerint távközlési cégek, vagy távközlési és pénzügyi befektetők konzorciumától várják az ajánlatokat, amelyeket január 9-ig lehet megtenni.

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy nem sikerült egyezségre jutnia a Cesky Telecomnak a félig már tulajdonában lévő Eurotel mobiltelefon-cég teljes felvásárlásáról a cég másik felét birtokló amerikai konzorciummal, s felhagyott a további tárgyalásokkal.

A Cesky Telecom szerdai közleménye szerint a Verizon Communications és az AT and T Wireless Group Inc. továbbra is közösen akarja üzemeltetni az Eurotelt. A cseh távközlési vállalat szóvivője a Dow Jonesnak azt mondta, hogy nem lesznek további tárgyalások a tranzakcióról, és az Eurotel tulajdonosi szerkezete nem fog változni.

A Cesky Telecomnak jelenleg 51 százaléka van az Eurotelben, s júliusban már előzetes megállapodásra jutott a 49 százalékot birtokló két amerikai befektető Atlantic West nevű konzorciumával részesedése megvásárlásáról 1,475 milliárd dollárért. Később azonban a cseh társtulajdonos a távközlési szektor általános leértékelődése miatt már csak 1,1 milliárd dollárt akart fizetni, ezt azonban az amerikaiak elvetették.

Az Atlantic West már több éve meg akar szabadulni Eurotel-részesedésétől, de egyelőre nem sikerült nyélbe ütnie a tranzakciót. Az Eurotel 3 millió előfizetővel Csehország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója.

A mobilcég egészének megszerzése fontos lett volna a Cesky Telecom mellett a kormánynak is, az Eurotel teljes birtoklása kormányzati vélemény szerint jótékonyan hatott volna a szolgáltató eredményére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50