Barrett: a makrofeldolgozás számítástechnikai tervezési elvvé vált

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. december 5. 10:33
Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója egy tervezési elvet ismertetett e-vállalkozások és a vállalati számítástechnika számára, amely átalakítja a vállalati számítástechnikai és kommunikációs infrastruktúra kiépítésének és működtetésének módját.
Megnyitóbeszédében Barrett hangsúlyozta, hogy a „makrofeldolgozás” (macroprocessing) különféle innovatív és költséghatékony számítástechnikai megoldásokat kínál, amelyeket adatközpont-igényeiknek megfelelően alakíthatnak és méretezhetnek a vállalatok.

A makrofeldolgozás olyan alkalmazási modell, amelyben a mikroprocesszor előnyei – vagyis a volumengazdaságosság, a teljesítmény, az innováció és az ipari szabványok –fokozottabban vannak jelen, hogy kielégítsék az internetes vállalatok szervereivel szemben támasztott igényeket, és kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket.

„Az információtechnológiai szakemberek ugyanazon tervezési szemlélet alkalmazásával korlátlan számú megoldást hozhatnak létre egyéni adatközpont-igényeik kielégítésére” – hangsúlyozta Barrett. „Az e-gazdaságban folyó verseny realitásai és kihívásai a számítástechnikai modellek átalakítására késztetik a vállalatokat, és a makrofeldolgozás lehetővé teszi számukra, hogy saját belső rendszereikről nyílt szabványokra térjenek át. Ez a szabványokon alapuló makrofeldolgozási elv elegáns tervezési szemléletet kínál a legösszetettebb informatikai feladatokhoz is.”

Az Intel architektúra egyre nagyobb lendületet biztosít

Az informatikai vezetők minden ágazatban – így a pénzügyi, a távközlési, az autógyártási és kormányzati szektorban is – a makrofeldolgozás tervezési elvét alkalmazzák szervezeteik számítástechnikai és kommunikációs követelményeinek kielégítésére. Barrett az üzleti életből, a kormányzat és a tudomány területéről vett példákkal mutatta be, hogy a makrofeldolgozást miként valósítják meg az Intel architektúra és az Oracle9i Real Application Clusters felhasználásával a komplex és méretezhető nagy adatbázis-megoldások létrehozásához.

Az egyik bemutatón a Xeon processzoros szerverek klaszterein futó Oracle9i AS Unified Messaging technológia működését láthatta a közönség az Intel szabványos kommunikációs építőelemeivel. A demonstráción az e-mailt és üzenetkezelést integráló, jól méretezhető megoldást mutattak be. E technológiák kombinációjával, szabványos webböngésző és szabványos telefon segítségével bármilyen adat bármilyen eszközről bármikor és a világ bármely részéről elérhető, visszakereshető és kezelhető, ami csökkenti a költségeket, és növeli a megbízhatóságot és a funkcionalitást.

Beruházás a makrofeldolgozás jövőjébe

Az Oracle9i Real Application Clusterst futtató jövőbeni 64 bites Intel „McKinley” processzor első technológiai bemutatóján Barrett ismertette, hogy a rendszerek miként méretezhetők a nagy adatbázisok, a gazdag média, a webes szolgáltatások és más e-business alkalmazások által támasztott későbbi feldolgozási követelményekhez. A bemutatón a McKinley processzor (az Intel ItaniumŽ processzorcsaládjának 2002-ben megjelenő másodok tagja) bináris-kompatibilis Itanium processzorokkal és Intel Xeon processzorokkal négycsomópontos klaszterbe volt kötve. Barrett bemutatta, hogy az orvosok ujjlenyomat-felismerő technológiával miként tudnak biztonságosan és gyorsabban hozzáférni a betegek kórtörténetéhez, és ez a konfiguráció hogyan tud többszázezer multimédia-fájlt tartalmazó videoadatbázisban keresni.

„A technológia nem lassul, és fejlődését a későbbiekben is Moore törvénye, a növekvő sávszélesség és a bővülő hálózat fogja meghatározni. Az internet lesz a kereskedelem, a kommunikáció, a kutatás, az információ és a szórakoztatás központja, és a cégeknek költséghatékony és az üzleti igényekkel együtt növekvő internettechnológiákba kell beruházniuk” – mondta Barrett.

„Az internet szolgáltatási modellé fog fejlődni, amelyben az alkalmazások bármilyen szabványos internetes infrastruktúrát használó eszközön kölcsönhatásban vannak egymással. A cégeknek fel kell készülniük arra, hogy a makrofeldolgozás segítségével teljes körűen kiaknázzák az internetben rejlő lehetőségeket” – mondta Barrett. Arról is beszélt, hogy az Intel termékei és architektúrái miképp biztosítják az internet alapvető számítástechnikai és kommunikációs építőelemeit.

Kulcsszavak: trend processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14