Infopark Debrecenben - szándéknyilatkozat

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 6. 09:09
Többfunkciós informatikai szolgáltató-fejlesztő és erre épülő oktatási-kutatási centrum úgynevezett Infopark közös megvalósításáról írtak alá szándéknyilatkozatot szerdán Debrecenben, az egyetem, a városi és a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, valamint a térségi kereskedelmi és iparkamara vezetői.
A leendő Infopark céljáról Győry Kálmán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora elmondta: kutatói-fejlesztő szakemberek képzése a térség informatikai fejlesztéseihez, a szakembergárda elvándorlásának csökkentése és a régió piacképes informatikai iparának megalapozása, illetve továbbfejlesztése.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: az informatikai kutatásokat döntően külső forrásokból, például a Széchenyi-terv pályázataiból kívánják biztosítani.

A kamara elnöke szólt az amerikai National Instruments (NI) amerikai műszergyártó cég debreceni beruházásáról, amely jelenleg egy gépsoron 120 dolgozóval kezdte meg működését és évente 30 milliárd forintos értéket termel.

Utalt arra, hogy az NI fejleszteni szeretné kapacitását, s más neves nemzetközi informatikai cégek érdeklődnek is debreceni beruházási lehetőségek iránt.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hozzátette: Budapest után Debrecenben áll rendelkezésre a legnagyobb tudományos-szellemi potenciál, az NI igényeit mégsem tudta a város kielégíteni, így az egész országból kellett verbuválni dolgozókat.

- Debrecenben nem volt több mint száz angolul jól beszélő, a technológiához értő szakember.

Az egyetem, a város és a kamara a leendő Infopark létrehozásától azt várja, hogy megteremti a feltételeit Debrecen informatikai centrummá válásának.

- Átalakul a DE informatikai képzési rendszere is, hogy a jövőben jobban illeszkedik majd a térségben lévő technológiai üzemek igényeihez - hangzott el a szándéknyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55