KPN-részvényesek jegyzik a "segélycsomag" 60 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 7. 10:04
A holland KPN távközlési társaság részvényesei a vállalat 5 milliárd eurós részvénykibocsátásának 60 százalékára igényt tartanak, 40 százalékot hagyva új befektetőknek. Az új részvényekből a holland állam 1,7 milliárd eurót jegyzett, hogy megőrizze 34,7 százalékos részesedését a KPN-ben.
A KPN tavaszig alaposan kiköltekezett, elsősorban a tavalyi harmadik generációs koncesszióárverések és új internetes szolgáltatások vitték a pénzt, és a még mindig 22,3 milliárd eurós adósság csökkentése végett kellene az új tőkeinjekció, miután a részesedések tavasszal meghirdetett kiárusítási programja lassan halad, és nem sikerül a Belgacommal tervezett egyesülés sem.

A szabad jegyzés határideje csütörtökön jár le, és a kibocsátást várhatóan péntek reggel árazzák - mondták el az ABN Amro Rothschild és a Deutsche Bank társszervezői. A piaci várakozások szerint 4 és 5 euró között lesz a kibocsátási ár.

Azt is közölték, hogy az ajánlattételek kielégítőek és hogy a befektetők óriási érdeklődése következtében a megrendelések felvétele folyamatosan zajlik. A KPN-kibocsátás feltételei szerint a november 21-e előtti részvényeseknek előjoguk volt, hogy meglévő részvényeik után 4,05 euróért vásároljanak új részvényeket. Ez az ajánlat kedden járt le.

A KPN intézményi befektetői inkább a hagyományos árajánlattevő módszer mellett döntenek, semmint hogy a részvényesek számára kiírt speciális ajánlatot válasszák - kommentálták a helyzetet a hozzáértők. A korábbi részvényesek közül a vásárolni kívánóknak a jegyezni kívánt részvények teljes értékét kell megjelölniük. A szokásos licitálósban a befektetők viszont azt közlik, mennyit hajlandóak fizetni a részvényért.

Elemzők szerint a szerdai jegyzés igen reményteljes volt: új befektetők is sok részvényt szándékoztak vásárolni. Elemzők arra számítanak, hogy a kibocsátás 80 százalékára lesz most vevő, a többit pedig elviszik a garantáló szervezők.

A KPN csütörtök délután 8,94 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 1,13 százalékkal drágább a szerdai zárónál. A részvény 9,00 eurón nyitott csütörtökön. A KPN részvényei szerdán ingadoztak: a délelőtti kereskedésben 3 százalékkal 4,83 euróra csökkentek, de végülis 7 százalékkal, azaz 35 centtel megerősödve 5,35 eurón zártak.

Kulcsszavak: KPN +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36