Néhány nap után véget ért az internetcenzúra a magyar Fehér Házban

Szalay Dániel, 2001. december 7. 10:53
Az Országgyűlés gazdasági főosztályának hétfőn hozott döntése szerint korlátozták a képviselők internet-hozzáférését. Az ügy kapcsán meglehetősen nagy vita pattant ki, mert a honatyák állítólag nem - vagy csak nagyon nehezen - tudtak fizetett szolgáltatásokhoz, fórumrovatokhoz, és bizonyos levelezési szolgáltatásokhoz hozzájutni. A korlátozást december 3-án vezették be, ám Mikulás napjától már fel is oldották, mivel többen alkotmányos jogok sérelmeként értékelték a szűrést.
A gyanakvóbbak szerint az internet szűrését azért vették be, hogy a képviselők ne szólhassanak hozzá az olyan poltiikai fórumokhoz, amelyek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak - elvégre közeledik 2002 és az országos voksolási láz.

Az egyik legtöbbet netező képviselő, Szanyi Tibor a Westel Pressnek azt mondta, már újra a régi módon használhatják a világhálót. Az MSZP-s képviselő provokációnak és ostobaságnak tekintette a korlátozást, amely állítólag alkotmányellenes volt.

Bakos Emil gazdasági főigazgató elmondása szerint az intézkedés hátterében a hálózatuk sávszélességét jelentősen lassító, rengeteg zavaró online hirdetés miatt döntöttek először a hálószűrés, illetve a cookie-k (sütik) tiltása mellett. Bakos szerint nem szabad semmi mögöttes szándékot látni az intézkedés hátterében.

Egy másik ellenzéki képviselő azt mondja, a szigorítások alatti időszakban nem tudott bejutni egy előfizetett hírügynökségi oldalra, nem tudott levelezni, és akadályba ütközött minden olyan szolgáltatás elérésénél, ahol a felhasználók azonosítóját meg kellett adni. A képviselő szerint politikai fórumokban sem vehetett részt, ezért úgy érezte, korlátozták saját és képviselőtársai tevékenységét - és ezáltal szólásszabadságukat - a világhálón.

A hétfői indoklás szerint az internetes hirdetések dömpingszerű megjelenése veszélyezteti a képviselői irodaház, közismertebb nevén a Fehér Ház épületében használt Netscape böngésző stabilitását. Arról, hogy a mostantól ismét szűrés nélküli hálózatban nem fog-e összeomlani a Netscape, a hírek nem szólnak, ahogy arról sem, miért nem használnak más típusú böngészőt (Operát, Internet Explorert stb.).

Kulcsszavak: jog politika +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38