Ujjlenyomat-felismerő rendszerrel szerelt MicronPC notebook

Tóth Kristóf, 2001. december 12. 08:09
A kiváló minőségű termékeiről híres MicronPC mostanság egyre többet hallat magáról, hiszen az elmúlt héten bejelentette vadonatúj szervereit, e héten pedig két új hordozható számítógépről rántották le a leplet a cég képviselői.
A most debütált MicronPC Transport GX2 típusú új notebook egyik leginkább említésre méltó szolgáltatása az ujjlenyomat-felismerés, vagyis a készülékbe integrált parányi szenzor segítségével megoldható, hogy kizárólag a megfelelő jogosultságokkal rendelkező személyek használhassák az amúgy nagyon elegánsra sikeredett kis számítógépet.

A MicronPC képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy notebook-fronton a jövőben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az úgynevezett biometrikus biztonsági technológiáknak, ugyanis a MicronPC szerint jelen pillanatban az ilyen és hasonló elveken működő biztonsági rendszerek jelentik a legjobb biztonságot. A MicronPC egyébként az első olyan cégek között van, akik ujjlenyomat-felismerő rendszerrel ellátott notebookokat hoztak forgalomba. A biometrikus rendszer lényege, hogy egy kis szenzor felvételt készít a felhasználó ujjlenyomatáról, majd ezt a képet a notebook BIOS-a ellenőrzi, és amennyiben rendben találta, engedélyezi a számítógép indulását. Ha egy jogosulatlan személy próbálja működésre bírni a Transport GX2-es notebookot, csalódni fog, ugyanis a megfelelő ujjlenyomat hiányában a gép egyszerűen nem bootol be - nyilatkozta Jay White, a MicronPC hordozható számítógépekkel foglalkozó részlegének egyik menedzsere.

Mindkét most bejelentett MicronPC notebook, tehát a Transport GX2 és a Transport XT2 is támogatja a 802.11b szabványnak megfelelő vezeték nélküli hálózati megoldásokat, ezenkívül pedig említésre méltó még az újdonságok IEEE1394 portja, nagy kijelzője, valamint Intel Pentium III-M processzora. A MicronPC képviselői elmondták, hogy a számos végrehajtott módosítás ellenére mindkét újdonság kompatibilis a cég korábbi, Transport GX és XT típusú notebookjaival, vagyis a korábbi modellek kiegészítői is használhatók az újdonságokkal.

A MicronPC új hordozható számítógépeinek ára 1950 dollárnál kezdődik, mely összegért egy 1 GHz-es Intel Pentium III-M processzorral, 14,1 colos képátlóval rendelkező LCD kijelzővel, 128 MB memóriával, valamint 10 GB-os kapacitású merevlemezzel szerelt Transport notebook tulajdonosai lehetünk. A beépített floppy-meghajtóval és ujjlenyomat-felismerő rendszerrel ellátott Transport GX2-es modell tömege 2,95 kilogramm, a Transport XT2 pedig egész pontosan 2,26 kilogrammot nyom a mérlegen.

Kulcsszavak: Micron notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55