A cseh miniszterelnök késlelteti a Telecom privatizációját

MTI Sajtóadatbank, 2001. december 13. 08:40
A cseh miniszterelnök, Milos Zeman a jövő évi választások utánra akarja halasztani az ország legnagyobb távközlési vállalatának, a Cesky Telecomnak a privatizációját - jelentette a CTK hírügynökség szerdán.
- Ellenzem a gyors eladást, mert az árak emelkedni fognak, és a következő kormány jóval sikeresebb üzletet köthet, mint a mostani - mondta Zeman a hírügynökségnek. Will Draper, a Lehman Brothers elemzője szerint is elhibázott lépés lenne a Telecom mostani eladása, az európai távközlési cégek ugyanis jelenleg nem lennének képesek részesedést vásárolni a cseh vállalatból. Az eladás késleltetése így szinte szükségszerű - írta a Reuters hírügynökég.

A választások jövő év júniusában lesznek. A kormány a múlt hónapban indította 51 százalékos Telecom-részesedésének eladását. Az előzetes ajánlatokat 2002 január 9-ig kell megtenni, a terv szerint jövő márciusban hirdetnének nyertest.

A holland KPN és a SwissCom konzorciuma, a Telsource NV az 1995-ben vásárolt 27 százalékos Telecom-részesedését az állami részesedéssel együtt kínálja. Korábban úgy tűnt, hogy a KPN többségi részesedést is szerezhet a cseh vállalatban, de a holland távközlési cég az UMTS-koncesszóik miatt nagy adósságot halmozott fel, és tavasz óta inkább eladni akar részesedéseket, semmint venni.

A Cesky Telecomnak 4 millió vezetékes vonala van, a legnagyobb cseh mobiltelefonos cégben, az Eurotelben pedig 51 százalékos a részesedése. A vállalat 2,76 milliárd dolláros piaci tőkeértékével a legnagyobb a prágai tőzsdén. Kora délutánig a részvény 4,4 százalékot vesztett Zeman bejelentése után, 14,10 koronára (7,61 forint/korona).

Kulcsszavak: +céginfo Cesky Telecom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38