A nagy túlélőjáték

Virág Miklós: Pénzügyi elemzés és csődelőrejelzés

Széll András, 2001. december 26. 10:34
"Az ismertetett csődmodell közvetlen hasznosítása érdekében gyakorlati útmutatót is adunk az olvasónak egy konkrét modellvállalati példán érzékeltetve az alkalmazás módját és a cégminősítés mikéntjét. Ezt követően bemutatjuk a csődmodellek továbbfejlesztésének lehetőségeit a nemzetközi tapasztalatok és az eddig elért hazai eredmények tükrében. E fejezetet egy nemzetgazdasági ágakat és ágazatokat átfogó csődmodellcsalád ismertetésével zárjuk le, bemutatván azt, hogy az elvégzett kutatás eredményei alapján hogyan használtuk ki a továbblépési lehetőségeket az első hazai csődmodell tökéletesítésére."
Hát igen. Recesszió van a piacon, úgyhogy jól jön egy ilyen könyv. Helyesebben még jobban jött volna egy éve, de hát mindent nem lehet, örüljünk annak, ami most van. Ki tudta volna megmondani 1996-ban, a mű első kiadásakor, hogy 2001-ben sokkal aktuálisabbak lesznek a szerző gondolatai? Az első kiadás tehát nyom és feltűnés nélkül szépen lassan elfogyott, amikor a kiadó megérezte, hogy itt az ideje és a piaca a másodszori megjelentetésnek. Tessék, lehet most cégvezetőként rohanni a könyvesboltba, és reménykedni, hogy hátha, hátha benne lesz az a valami a műben, az igazságnak az a kis magva, amitől majd újra beindul a gépezet.

Persze amennyiben még nincs itt a baj, nem kell az ördögöt a falra festeni. Kerülendő például, hogy üzleti tárgyalásra villamossal menjünk, és ezt a könyvet olvasgassuk útközben. Az sem lenne szerencsés, ha a hozzánk érkező partnerünk az íróasztalunkon találná az egyébként diszkrét borítójú kis könyvecskét. Virág Miklós művét inkább otthonra, borús, ködös téli estékre javaslom. Olyan alkalmakra, amikor van időnk elgondolkodni üzletünk "window dressing" filozófiáján, pénzügyi kimutatásaink különböző formában való prezentálási lehetőségein.

Ha pedig valakit tényleg érdekel, hogy mitől és hogyan működhet az üzlet, akkor itt a nagy alkalom, hogy a PR-sódert félretéve belevesse magát a könyv tartalmi és érdemi mondanivalójának átgondolásába. Higgyék el, érdemes! Virág Miklós ugyanis valóban szakmai újdonságnak számító, a hazai viszonyokra értelmezett csődelőrejelző modellt fogalmazott meg, amely részletesen tárgyalja azokat a pénzügyi viszonyszámokat, származtatott mutatókat és mutatócsoportokat, amelyek egy-egy cég megítélése során relevánsnak tekinthetők. Persze nem mondom, hogy nem kell egyfajta beállítottság a könyvhöz: a főkomponens-, a klaszter- és a diszkriminanciaanalízis fogalmainak egyszeri elolvasása jeges borzongással tölti el az olyan bölcsészfélék lelkületét, mint jómagam.

Értékelés:4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó, 2001 (második kiadás)

Terjedelem: 112 oldal

Ár: 1990 Ft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59