2002 kritikus év lesz a chipgyártók számára

Tóth Kristóf, 2001. december 16. 21:05
A chipipar, amely másfél évvel ezelőtt még lendületes növekedést mutatott, két hét múlva az utóbbi évtizedek legrosszabb évét fogja zárni, és az elemzők szerint a jövő év sem lesz éppen rózsás.
Az elmúlt hetekben több chipgyártó is kisebb növekedésről számolt be az idei év utolsó negyedének eladásaiban, aminek következtében sokan arra számítottak, az üzletág hamarosan visszatér a régi kerékvágásába. Az elemzők azonban óvatosságra intenek, várakozásuk szerint ugyanis a 2002-es évben a chipipar épphogy vegetálni fog, és mindvégig kritikus helyzetben lesz.

A chipipar valójában mindig is hullámzó eredményeket ért el, a hullámvölgyekből pedig hamar kilábalt. A legtöbb elemző, piackutató cég, illetve ipari csoport azonban úgy véli, ezúttal más lesz a helyzet, és a mélyrepülésnek leghamarabb is csak a jövő év utolsó negyedében lehet vége. Az elemzők véleménye szöges ellentétben áll a befektetők várakozásaival, aminek következtében a chipgyártó cégek részvényárfolyamai mintegy 50 százalékkal emelkedtek október óta.

- Jövőre a legjobb esetben is csak azonosak maradnak az eredmények - mondta Dan Scovel, a Needham & Co. piackutató cég elemzője, aki egyébként további 5 százalékos visszaesésre számít. - A fellendülés első jelei 2002 második fele előtt nem fognak mutatkozni.

A Semiconductor Industry Association (Félvezetőipari Szövetség) egyébként a 2000-es év 200 milliárd dolláros chipipari bevételéhez képest 31 százalékos csökkenésre számít az idei évben, ami még az 1985-ben tapasztalt 17 százalékos visszaesést is jelentősen meghaladja. Bár szembetűnő növekedés az elkövetkezendő hónapokban egyelőre nem várható, sokak szerint a chipipar már elérte mélypontját, a vállalatok helyzete pedig stabilizálódott.

Kulcsszavak: lapka trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50