Bush: sebességkorlátozás feloldva!

Tóth Kristóf, 2002. január 4. 08:18
George Bush, az Egyesült Államok elnöke szerdán megváltoztatta azt a korlátozást, amely a nagy teljesítményű számítógépes rendszerek bizonyos országoknak való eladásáról szól.
A hidegháborús időkből visszamaradt korlátozás szerint bizonyos országok a Közel-Keleten, illetve Oroszország, Kína és India nem kaphatnak meghatározott teljesítményt túllépő számítógépes rendszert az Egyesült Államoktól. A korlátozás oka az, hogy a nagy teljesítményű rendszereket tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére lehet felhasznáni.

A korlátozás szerdai feloldását követően a gyártók immár olyan számítógépeket is exportálhatnak az említett országokba külön engedély nélkül, amelyek komplex háromdimenziós modellezésekre, folyadékok dinamikájának számítására és egyéb bonyolult feladatok megoldására is alkalmasak.

A Bush-vezetés a korábbi 85 ezer MTOPS (millió elméleti művelet másodpercenként) processzorteljesítmény-határt több mint kétszeresére emelte, egészen pontosan 195 ezer MTOPS-ra. Viszonyításképp: egy tipikus otthoni PC az Egyesült Államokban 2100 MTOPS teljesítményre képes. A teljesítménykorlátozás módosítása a szakértők szerint a különféle szervezetek menedzseléséhez alkalmazott nagy teljesítményű munkaállomásokat, illetve szervereket érinti leginkább.

A korlátozás még 1979-ben lépett életbe a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása érdekében. Az akkori érvelés szerint olyan országok, mint például Észak-Korea ilyen nagy teljesítményű rendszerek birtokában könnyebben tudnának tömegpusztító fegyvereket készíteni.

Az Egyesült Államok szövetségesei felé irányuló számítógépekre természetesen semmilyen teljesítménybeli korlátozás nincs érvényben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55