Unisys közreműködéssel elkészült Zemplén internetes adatközpontja

Kovács Attila, 2002. január 23. 07:36
2002 január végén a Zempléni Településszövetség részére átadásra kerül a RETINA (Regionális Együttműködésen alapuló Technológiai és Innovációs Adatközpont) elnevezésű internetes adatbázis rendszer és portál – jelentették be január 22-én a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
A kétéves fejlesztés eredményeként előállt rendszer tervezője az Excellence Rt., a projekt fővállalkozó-megvalósítója, a szoftverfejlesztés kivitelezője pedig a Unisys Magyarország Kft. volt. Az adatközpont működésének célja elsősorban a helyi önkormányzatok munkájának és a települések közötti kapcsolattartásnak a segítése, illetve a térség gazdasági fejlődésének elősegítése. A projekt részeként valamennyi település kapott egy számítógépet, továbbá a tudatosítás részeként az önkormányzatoktól két-két fő számítástechnikai oktatásban részesült, illetve kialakításra került az országosban egyedülálló adattartalommal rendelkező honlap. A RETINA a települési honlapokon megszokott tartalmakon túl 12 közcélú adatokból felépülő adatbázist tartalmaz. A rendszer kétnyelvű, minden információ elérhető angolul is.

A Zempléni Településszövetség 90 település összefogásával az ország legnagyobb önkormányzati társulása. A szövetség a legmagasabb színvonalú internetes megjelenést tűzte ki céljául, melynek megvalósítására PHARE és hazai támogatásokon keresztül nyílt lehetősége, a 90 település teljes körű együttműködése által.

Fekete Gábor, a Unisys Magyarország vezérigazgatója elmondta, azért vágtak bele a mindössze 235 ezer euro értékű projektbe, hogy meggyőződjenek arról, a cég hogyan képes az e-businessben vállalkozni. A “kísérlet“ sikeres volt, a rendszer példa értékűnek tekinthető, hiszen Európában is csak egy-két helyen található hasonló fejlesztés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50