Díjrendelet a postai szolgáltatásokról

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 29. 16:09
Elkészült az a díjrendelet, amely a Magyar Posta Rt. által kizárólag végezhető belföldi szolgáltatások díjait a 2002-es évre meghatározza. Az úgynevezett fenntartott belföldi szolgáltatásokra a rendelet csak a díjak változásának legmagasabb mértékét határozza meg, amely így összességében éves szinten nem haladja meg az 5,33 százalékot. A fenntartott postai szolgáltatások darabszám szerint a legnagyobb forgalmat jelentik a kézbesítési piacon.
A fenntartott postai szolgáltatások körét azok a szolgáltatások alkotják, amelyeket kizárólag a Magyar Posta Rt. végezhet. Ilyenek a 350g alatti belföldi levélküldeményekkel illetve címzett reklámküldeményekkel kapcsolatos postai szolgáltatások, amennyiben a szolgáltatás díja alacsonyabb, mint a leggyorsabb szabványkategória legolcsóbb díjának ötszöröse. Ilyenek továbbá a hivatalos iratok is. Ezek a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szervei által feladott olyan postai küldemények, melyek feladásához vagy kézbesítéséhez jogszabály jogkövetkezményt fűz, illetve amelyek határidő számításának alapjául szolgálnak.

A 2002-es díjrendelet a Hírközlési Törvénnyel módosított ártörvénynek megfelelően a fenntartott belföldi szolgáltatásokra továbbra is hatósági árakat állapít meg. Így az új szolgáltatási díjakat a Magyar Posta Rt. szempontjainak egyidejű figyelembe vételével a rendelet úgy határozta meg, hogy a legnagyobb postai forgalmat kitevő szolgáltatások díjemelésének mértéke éves szinten összességében nem haladhatja meg az 5,33 százalékot.

Az új díjrendelet 2002. február 1-én lép hatályba. Így február elsejétől egy szabvány levél továbbításának díja helyi viszonylatban (vagyis, ha ugyanazon helység közigazgatási határán belül kézbesítik, ahol azt feladták) tavaly 31, idén pedig 33 forint lesz, míg ugyanennek a távolsági díja a tavalyi 36 helyett 38 forint lesz. A képes levelezőlapok továbbítási díjai pedig mindkét viszonylatban 28 forintba kerültek tavaly, idén a díjuk 30 forint lesz.

Kulcsszavak: jog Magyar Posta díj

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38