Rendkívüli fájdalmat okozó vibráló játékvezérlők

Tóth Kristóf, 2002. február 3. 09:27
Tudósok egy csoportja azt állítja, hogy az erőhatásokkal operáló, vibráló videojáték-kontrollereket sokat használó gyermekek az egészségre káros vibrációk miatt hosszabb távon fájdalmas sérüléseket szenvedhetnek.
A tudósok szerint az említett játékvezérlőket használó videojáték-függő gyermekek közül sokan a korábban remegő fehér ujjnak, mostanság pedig kar-, illetve kézremegésnek nevezett szindrómában szenvednek, mely betegség a különböző ipari környezetekben dolgozó felnőttek esetében sem ritka, így többek között általában a légkalapács-kezelők szenvednek hasonló betegségben.

A dolog elsőre talán furcsán hangzik, azonban mégis lehet benne valami, ugyanis nem egy bulvárlapban, hanem a tekintélyes British Medical Journal legfrissebb számában jelent meg a tudósok által a fiatalok egészségére rendkívül károsnak talált jelenségről készített tanulmány. Az említett orvosi szaklapban megjelent írás konkrét esetekről is beszámol, így egy olyan tizenöt éves fiúról is, aki hosszabb időn át naponta több mint hét órán keresztül játszott a Sony PlayStation játékkonzoljára csatlakoztatott, erőhatásokkal operáló kontrollerrel. A fiú immár két éve rettentő kézfájdalomtól szenved, a keze pedig néha nagyon hideg és fehér, máskor pedig tűzpiros és nagyon meleg lesz. Amikor az orvosok megvizsgálták, azonnal megállapították, hogy az ipari környezetekben dolgozó egyes felnőttekhez hasonlóan úgynevezett kar-, illetve kézremegés szindrómában szenved, mely egyértelműen annak a következménye, hogy a fiú hosszabb időn keresztül napi 7-8 órát játszott kedvenc játékkonzolja vibráló kontrollerével.

Az orvosok szerint mindenképpen aggasztó a jelenség, ugyanis korábban, vagyis az erőeffektusokkal operáló játékkontrollerek megjelenése előtt nem volt példa arra, hogy valaki már gyerekkorában ebben a rendkívüli fájdalmakkal járó szindrómában szenvedett volna. A tanulmányt készítő Dr. Cleary, Dr. McKendrick és Dr. Sills úgy véli, hogy a játékvezérlők gyártásával foglalkozó cégeket törvényi úton mielőbb arra kellene kényszeríteni, hogy vibráló eszközeikre jól látható helyeken olyan matricákat helyezzenek el, melyek felhívják a fiatalok, illetve szüleik figyelmét arra, hogy a huzamosabb használat komoly mértékben károsíthatja a játékosok egészségét. Az orvosok szerint igaz, hogy a káros hatások csak nagyon intenzív használat után jelentkeznek, azonban a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok körében egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha valaki 7-8 órán keresztül játszik kedvenc videojátékaival. A Sony az üggyel kapcsolatban egyébként villámgyorsan kiadott egy közleményt, mely szerint a Sony a hosszas konzoltesztek után sem tapasztalt a vibrációkra visszavezethető egészségkárosító hatásokat.

Kulcsszavak: +legfontosabb játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14