Félmillióan interneteznek otthonukban

MTI Sajtóadatbank, 2002. február 8. 08:48
Magyarországon az elmúlt egy évben 70 százalékkal nőtt a felnőtt lakosság körében az otthon internetezők száma - hangoztatta Bokker Sándor, a Netsurvey Internetkutató Intézet ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten, a 2001-ben végzett iBasic kutatás eredményeit ismertetve.
Az intézet lakossági körben, telefonos megkérdezéssel végzett felmérésének eredményei azt mutatják, hogy mintegy 500 ezren interneteznek otthon, 550 ezren iskolákban és ugyanennyien a munkahelyeken.

Az intézet igazgatója szerint a felmérés arra is rámutat, hogy a világhálóhoz férés hely szerinti megoszlásában megszűnt az iskolák, munkahelyek korábbi vezető szerepe.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az otthon internetezők intenzívebben használják a világhálót. Magyarországon az internetezők 58 százaléka hetente legalább három órát használja a világhálót, az otthon használóknál ez az arány 75 százalék.

A kutatás feltárta azt is, hogy az internetezők 90 százaléka már hallott a mobiltelefonnal lehetséges internetezésről, de csak 24 százaléka használta. A kutatás keretében megkérdezettek 13 százaléka rendelkezett WAP-készülékkel és további 12 százaléka tervezi a beszerzését.

Az intézet 38 ezer kis- és középvállalkozás körében végzett felmérése kimutatta, hogy 90 százalékuk rendelkezik számítógéppel és közülük 43 százaléknak van internet-hozzáférése. A kis- és középvállalkozások elsősorban böngészésre, másodsorban kapcsolattartásra használják a világhálót és kevésbé üzleti célra.

A tájékoztatón elhangzott, hogy közigazgatási intézményekben az utóbbi időben az informatika gyorsan fejlődött, a számítástechnikát a belső információáramlásra és a nyilvántartás működtetésére használják. Az önkormányzatok az internetet leginkább pályázatok figyelésére és információgyűjtésre használják.

A közigazgatásban vizsgált szektorok közül az egészségügyben tapasztaltak a kutatók lemaradást az internet használatában, ennek fő okát az intézmények alulfinanszírozottságában lehet keresni a kutatók szerint.

Az oktatási intézményekben a Sulinet-rendszernek köszönhetően a diákok és a tanárok használják az internetet.

Bokker Sándor elmondta, hogy a jelentős növekedés ellenére egyelőre Magyarországon a 14 év feletti lakosság 18 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, és ezzel az európai összehasonlításban a fejlődő területek közé tartozunk.

A lakosság internethasználatára a böngészés, az információkeresés, az e-mailezés, a letöltés, a tanulás, a zenehallgatás, a munkavégzés, a termékinformáció, illetve a játék jellemző.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 2002-ben a kutatási iBasic kutatás témaköre kiegészül az e-kereskedelemmel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55