Bemutatták az Intel XScale processzorokat

Tóth Kristóf, 2002. február 12. 22:25
Az Intel Corporation képviselői hétfőn Tokióban immár hivatalosan is bejelentették a chipgyártó kéziszámítógépekbe és egyéb hordozható eszközeibe szánt legújabb chipjeit, az XScale processzorokat.
Úgy vélem, hogy ezen új processzorok révén minden eddiginél nagyobb tudású mobiltelefonok és egyéb vezeték nélküli eszközök készülhetnek majd - nyilatkozta az XScale chipek bemutatása kapcsán Mark Casey, az Intel hordozható eszközök fejlesztésével foglalkozó részlegének marketing igazgatója.

Az Intel XScale processzorok két nagy csoportba sorolhatók, az egyik az XScale PXA250, a másik pedig az XScale PXA210-es termékcsalád. Az Intel XScale PXA250-es processzorok 200, 300 és 400 MHz-es frekvenciájú változatokban készülnek, és elsősorban a nagy tudású kéziszámítógépek piacára pozícionálja őket az Intel, az olcsóbb kategóriába tartozó XScale PXA210-as processzorok pedig 133, illetve 200 MHz-es változatokban kaphatók. Utóbbi chipek közül a 133 MHz-es változat működési frekvenciája egyébként alacsonyabb, mint az Intel XScale-t megelőző StrongARM processzorainak frekvenciái, azonban az Intel szerint a PXA210-es XScale chipek teljesítménye még így is bőven elegendő lesz ahhoz, hogy a különböző gyártók belépőszintű kéziszámítógépekben, illetve mobiltelefonokban alkalmazzák őket.

Az Intel képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a vadonatúj Intel XScale processzorokra épülő kéziszámítógépek tökéletesen futtatják majd az eredetileg a cég korábbi, StrongARM SA-1110-es processzorára fejlesztett szoftvereket. Ilyen processzor található egyébként többek közt az olyan népszerű kéziszámítógépekben, mint például a Compaq Computer-féle iPaq, vagy a Hewlett-Packard-féle Jornada. Az Intel fejlesztői elárulták, hogy mind az XScale PXA250-es, mind az XScale PXA210-es mobilprocesszorokban 64 KB integrált cache található, mely a konkurens gyártók hasonló chipjeihez képest állítólagosan jelentősen nagyobb összteljesítmény elérését teszi lehetővé. Az Intel XScale processzoraiban ezenkívül többek közt egy memóriakontroller, egy LCD (folyadékkristályos kijelző) vezérlő, valamint egy bővítőhely kontroller is megtalálható, valamint az Intel rendkívül nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az XScale chipek a lehető legkisebb áramfelvétellel és hőtermeléssel rendelkezzenek. Várakozások szerint az Intel XScale PXA250-es processzorra épülő kéziszámítógépek ára 350 dollár körül alakul majd, a kisebb teljesítményű Intel XScale PXA210-es chipre épülő kéziszámítógépekért pedig átlagosan 200-300 dollárt kell majd fizetni.

Kulcsszavak: Intel +fohir pda processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55