A Vivendi megállapodott az Elektrim-részvények eladásáról

MTI Sajtóadatbank, 2002. március 18. 13:32
A Vivendi Universal francia médiakonszern előzetes megállapodást írt alá a Citigroup Investments vezette pénzügyi befektetői csoporttal a lengyel Elektrim Telekomunikacja (ET) vállalatban fennálló 49 százalékos részesedése eladásáról.
A megállapodást két hónapon belül véglegesítik. Az ET, amelyben a Vivendin kívül az Elektrim SA-nak is résztulajdona van, ellenőrzi a legnagyobb lengyelországi mobiltelefon-operátor, a Polska Telefonia Cyfrowa (PTC), az Era GSM szolgáltatójának 49 százalékát. A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, hírek szerint az erre vonatkozó tárgyalások még nem zárultak le, és a végleges ár elérheti az 1 milliárd dollárt.

Az ET eladása nem meglepetés, Jean-Marie Messier, a Vivendi elnöke többször megismételte, hogy a médiakonszern stratégiájába nem illeszkedik bele a lengyelországi befektetés, amelyre eddig 1,4 milliárd eurót költött. A Vivendi egy bizonyos ideig megtart azonban egy 2 százalékos részvénycsomagot, amely a "mérleg nyelveként" fog szolgálni. Ugyancsak megtartja annak a Citigroup és az Eastbridge nevű vállalkozás által létrehozandó új társaságnak a kisebbségi részvénycsomagját, amely átveszi az ET-részvényeket. A pénteken aláírt szerződés a francia konszernnek eladási, a Citigroupnak pedig vételi opciót biztosít az ET-részvényekre, és ennek révén a Vivendi a megfelelő időben teljesen ki tud szállni az ET-ből.

A csődhelyzetben lévő Elektrim egyelőre nem kommentálta a Vivendi döntését, és elzárkózott ettől a Deutsche Telekom is, amely a PTC 49 százalékos tulajdonosa. Az Elektrim, amely fontolgatja távközlési részvényeinek eladását, hogy vissza tudja fizetni több mint 2,3 milliárd zlotys adósságát, túl korainak minősítette a válaszadást arra, hogy a Vivendi lépése milyen következményekkel jár üzleti terveire.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36