Az EU versenyfelügyeleti vizsgálatot indít a KPN ellen

MTI Sajtóadatbank, 2002. március 28. 09:24
Az EU Bizottsága szerdán hivatalos versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a holland KPN távközlési konszern ellen, azzal a váddal, hogy a cég leányvállalatai, a KPN Mobile és a KPN Telecom a vezetékes hálózatból a mobiltelefonokra kezdeményezett hívásoknál túlságosan magas díjtételeket számol fel.
A bizottsági eljárás az amerikai MCI WorldCom által benyújtott panaszon alapul. Az MCI WorldCom vezetékes hálózati szolgáltató, amely új belépő az EU-piacon. A panasz eredetileg más EU országok, így Svédország és Németország szolgáltatói ellen is irányult. Ezeket azonban korábban visszavonta az amerikai cég, mert az érintett szolgáltatók megfelelő díjaikat 50 százalékkal csökkentették.

A KPN válasza szerint a uniós kifogások nem veszik figyelembe a kérdés összetettségét, miközben - mint állítja - "a kifogásolt díjak a legalacsonyabbak Hollandiában és összhangban vannak az uniós átlaggal".

A Bizottság szerint a KPN elleni vizsgálat szélesebb körű problémát fed: Európában a vezetékes vonalról mobilkészülékre történő telefonálás díja átlagban tízszerese a két vezetékes vonal közötti kommunikáció tarifájának. A Bizottság, hogy átfogóan kezelje a problémát, most ajánlásokat dolgoz ki a nemzeti szabályozószerveknek a díjcsökkentésre. A testület az érdekelt csoportokkal történt vita után tenné meg ajánlásait.

A Bizottság ezen kívül ki akarja vizsgálni a mobilszolgáltatók külföldi telefonálási díjait is: ezek a testület megítélése szerint sokkal magasabbak, mint egy versenypiacon lenniük kellene. Hivatalos intézkedés a Bizottság részéről az idén később várható.

A KPN részvénye 0,34 százalékos veszteséggel 5,94 euró volt az amszterdami tőzsdén szerda délután.

Kulcsszavak: +céginfo jog KPN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36