Az első negyedévben újra veszteséges volt a Motorola

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 18. 07:31
Az amerikai Motorola Inc. nettó vesztesége, egyszeri tételekkel együtt, az első negyedévben 449 millió dollár volt az előző év azonos időszakának 533 millió dolláros vesztesége után. A folyamatos gyenge teljesítmény a mobiltelefonok és félvezetők piacán régóta tapasztalható visszaeséssel magyarázható - tették hozzá a kedden kiadott időközi beszámolóban, de a második fél évre a nyereség visszatértét ígérték.
A Motorola, a világ második mobiltelefon-gyártója ezzel egyhuzamban az ötödik negyedévet végezte veszteséggel.

"A gyorsan változó világpiaci helyzet, a politikai és gazdasági körülmények miatt elég bizonytalanok a kilátásaink, ennek ellenére hiszünk benne, hogy a második félévben a Motorola visszatér a nyereségességhez, és az éves mérleg is nyereséget fog mutatni egyszeri tételek nélkül, feltéve, hogy nem lesznek most előre nem látható politikai vagy gazdasági zűrzavarok" - írta a beszámolót kísérő kommentárjában Christopher Galvin vezérigazgató.

A részvényenkénti veszteség a pénzügyi év első három hónapjában 20 centre csökkent az múlt év első negyedévének 24 centes veszteségéhez képest. Működési szinten - a 275 millió dolláros egyszeri költségek beszámítása nélkül - a veszteség 174 millió dollár, részvényenként 8 cent volt az előző év első hónapjának 211 millió dolláros, részvényenként 10 centes vesztesége után. A Wall Street elemzői ennél 4 centtel magasabb, 12 centes részvényenkénti veszteséget jósoltak.

Az értékesítés az év első három hónapjában 21 százalékkal, 6 milliárd dollárra csökkent az előző év azonos időszakának 7,4 milliárd dollárjáról. A félvezetők értékesítése 26 százalékkal, a szélessávú telefonberendezések eladása pedig 36 százalékkal csökkent az előző év első negyedéhez képest. A cég legjelentősebb tevékenységében, a mobiltelefonok értékesítésében azonban némi fellendülés tapasztalható, az eladások 1 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra bővültek. Ez már a soron következő harmadik negyedév, amikor a mobiltelefonok értékesítése nőtt.

A telefonértékesítés enyhe fellendülése ellenére a Motorola még mindig messze elmarad a piacvezető Nokiától. A mobiltelefonok megrendelése az év első negyedévében 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az iparágban tapasztalható visszaesés tovább nehezítette a Motorola eredményességének növelésére tett erőfeszítéseit.

A Motorola 1,34 dollárral, kis híján 10 százalékkal 15,00 dollárra drágult kedden a New York-i Értéktőzsdén. Ezzel már csak 2 százalékkal maradt el év eleji értékétől.

Kulcsszavak: +céginfo Motorola

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50