Magyarország legjobbjai

Szalay Dániel, 2002. április 29. 11:37
Ahogy minden ember különbözik valamiben, úgy az internetes honlapok között sem találni két teljesen egyformát. Van viszont hazánkban több mint tíztucatnyi olyan honlap, amelynek közös tulajdonsága, hogy benevezték "Az év honlapja 2001" pályázatra. Úgy gondoljuk, a Modem idők számítógépes rádióműsorának asztaltársaságából verbuválódott zsűri által az ország legjobb egyéni webkikötőinek minősített oldalak az Internet Kalauz olvasóinak figyelmét is felkelthetik.
Ahogy arról márciusi számunkban már beszámoltunk, a legjobb hazai honlap készítője személyesen is bepillanthatott a rádióműsor kulisszatitkaiba, valamint egy weblapkészítő szoftvert (Microsoft Frontpage 2002), egyéves lapelőfizetéseket (többek között Internet Kalauzt és Business Onlinet), valamint ingyenes részvételi lehetőséget nyert az eFestival országos webversenyen. A zsűri (Dragon György, Szilágyi Árpád, Kitzinger Szonja, Szalay Dániel) alapvetően három aspektusból értékelte pontozással a benevezett weblapokat. A legfontosabb szempont a téma ötletessége és feldolgozása, valamint az oldalak küllemének igényessége volt.

Arany

Immáron lapunk olvasói között köszönthetjük a senses.pardey.org készítőjét, a 26 éves fiatalembert, aki az elérhető negyven pontból (mivel a bírálóbizottság tagjai mind 10 pontos skálán értékelték a lapokat) harmincnyolcat szerzett meg. A grafikus-fotós művész honlapja telis-tele van remek képekkel és írásokkal, s mindez ráadásul lélegzetelállító környezetben. A weblap egyébként részben a Flash-technológiára épül, de készítője kitűnően megtalálta az arányokat, s így nem esett túlzásba annak elkészítésekor.

Az oldal kétségkívül egyéni, tartalmát tekintve ügyesen kidolgozott és ötletes. Magyarország legjobb egyéni honlapjának tulajdonosa, a művészi hajlamú budapesti Nagy Balázs már el is látogatott a Magyar Rádió 2-es stúdiójába, így a honlappályázat győztesének a zsűri személyesen is gratulálhatott. Itt tudtuk meg, hogy amióta megnyerte a versenyt, néhány nap leforgása alatt több ezren nézték meg a honlapját, és több száz gratuláló levelet is kapott. Balázsnak hirtelen rengeteg tisztelője lett, bár önmaga igazából nemigen szeret szerepelni, gondolatait inkább vizuális művészetében szokta kifejezni.

Ezüst

A verseny olyan szoros volt, hogy több helyezést (így a másodikat is) meg kellett osztani.

Kezdjük rögtön egy igényes sportoldallal, amelynek készítője Kataca (polgári nevén Pribusz Katalin), aki teljes megszállottsággal és folyamatosan azon dolgozik, hogy szép és ugyanakkor tartalmas weblapot működtessen a www.kataca.hu címen. A honlap látogatói hosszasan elidőzhetnek az internetes kikötőben, mert rengeteg információ érhető el a sportolókról, életükről, sikereikről, kudarcaikról. Ügyes, gondos munka, amely bármikor versenybe (sportosan szólva: ringbe) szállhatna más, hasonló témájú, hivatalos sportlapokkal. (A weblap szerzője lapunk hűséges olvasói előtt minden bizonnyal nem ismeretlen, hiszen 1999-ben az Internet Kalauzban "Kataca Egér-lapja" címmel egy terjedelmesebb interjút közöltünk Pribusz Katalinnal. Kikereshető: www.prim.hu/ikalauz/cikk.prm?id=5477.)

A lap a versenyben 37 pontot kapott, éppúgy, mint a szintén második helyezést elérő www.infusion.hu, tiburi.fw.hu és www.skatepark.hu. A Skatepark szintén egy sportos oldal, készítői a görkorcsolya szerelmeseit szólítják meg. A "dögös" megjelenésű, modern Flash-technológia segítségével működő website ugyancsak nagyon tartalmas. Több mint 8 menüpontból választhatunk ki érdekesebbnél érdekesebb témákat. Szinte minden megtalálható a görkorcsolyázásról, akár azt is megtudhatjuk, hol vannak görkoripályák az országban és külföldön, így akár magunk is gyakorolhatjuk ezt a nem teljesen veszélytelen sportot - azért persze kezdőként nem árt, ha térdvédőt veszünk fel. Bátran állíthatom, hogy a Skatepark nevű oldalon minden olyan információhoz hozzájuthatunk, amely akár kezdőként, akár gyakorlott korisként fontos lehet.

Példamutató honlapnak minősítette a Modem idők zsűrije az Infusion oldalát is, amelyet az Alien-kultúra ihletett. Ez egy magyar technocsapat kissé sci-fi hangulatú bemutatkozó oldala. A nyitó lapon körkörös űrhajós lövöldözéssel kezdhetünk, és egy számláló még a pontokat is mutatja. Belépve megismerkedhetünk Aliennel és Liquiddel. Klassz, újszerű világgal találjuk szembe magunkat, a kissé túlvilágias aláfestő zene is minden bizonynyal ezt hangsúlyozza. Design tekintetében az első osztályú honlapok közé sorolható.

A Tiburi szintén a művészetek igényes oldala, amelyet éppúgy egy grafikus fiatalember működtet, mint az első helyezett Sensest. A kellemes megjelenésű lapon gyönyörű képek (Raffaello, Leonardo) látványa fogadja a látogatókat. A csodaszépen szerkesztett és illusztrált honlap kissé elnagyolt menüvel indul. Sajnos a grafikus személyéről kevés dolog derül ki, de az oldal igényessége és a rajta látható munkák önmagukért beszélnek.

Bronz

A versenybe több illusztris vendég is benevezett, akiknek táborát egy honatya is növelte: Eörsi Mátyás 35 ponttal (megosztott) harmadik helyezést ért el a www.eorsi.hu címen elérhető honlapjával.

A zsűri úgy értékelte, hogy az országgyűlési képviselő weblapja példamutató, szép megjelenésű. Fontos, hogy jól átgondolt, szépen felépített, tartalmát tekintve pedig sokszínű. A honlapon a politikus magánéletébe is betekintést nyerhetünk, ezenkívül a weboldalon a politikai pályájával, munkásságával kapcsolatosan is bőségesen találhatunk információkat. Nemcsak a politikustársak, de azok számára is jó példát állít a képviselő, akik saját oldalt indítanak az interneten. Néhány ötletes újítást tartalmaz, nem is beszélve arról, hogy tényleg sok információval szolgál választóinak. Hasznosnak találjuk a felszólalásait dokumentáló részt, és jónak tartjuk a politikai napló ötletét is. Az emberi oldal szintén megvillan: képek, linkek - bár ez a rész talán lehetne egy kicsit bővebb, összességében mégis profi munkáról van szó. Nem csoda, hogy a dobogósok közé került.

Ugyancsak harmadik lett a Váratlan utazás (The golden road to Avonlea) című 91 részes kanadai filmsorozatot oldala, a www.avonlea.hu, amely ráadásul két nyelven (angolul és magyarul) is elérhető. A bűbájos sorozat rajongóinak és a leendő nézőknek is itt a helyük! Készítője méltán lehet büszke a webkikötőre, hiszen ötlete egyéni, a megvalósítás pedig egyszerűen lenyűgöző. Nagyon szép, családias megjelenésű, tartalmas, színvonalas, és az is biztos, hogy nagy munka áll mögötte.

Kedves weblapkészítők! Már most érdemes hozzálátni a honlappályázat 2002. évi pályamunkáinak hasonlóan pazar színvonalú elkészítéséhez, amihez sok sikert (és ismét nagyarányú részvételt) kívánunk!

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50