A KPN kész eladni Cesky Telecom részesedését

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 7. 09:09
A holland-svájci TelSource konzorcium hétfőn megerősítette, hogy kész eladni részesedését a Cesky Telecomból, sőt, sürgette, hogy a cseh kormány folytassa a volt telefonmonopólium privatizálását, amellyel a TelSource-értékesítést összekötötték.
A TelSource prágai képviselője, Bessel Kok hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a Deutsche Bank és a Blackstone magánalap közös pályázata a Cesky Telecomra elfogadható volt, és a cseh kormány akár évekig is várhat, míg annál jobb ajánlatot kap, tekintettel a távközlés nemzetközi válságára.

A cseh kormány a Cesky Telecom 51 százalékát hirdette meg, és további 27 százalékot a TelSource adott volna el. A TelSource a holland KPN és a svájci Swisscom konzorciuma. - A TelSource továbbra is kész eladni a részesedését - mondta Kok a Mladá Fronta Dnes című cseh lapnak.

A TelSource 1995-ben szállt be a Cesky Telecomba, de tavaly mind a KPN, mind a Swisscom jelezte, hogy adósságcsökkentés végett megválik egyes, nem stratégiainak ítélt részesedéséitől, köztük a Cesky Telecom-résztől. Idén év elején olyan hírek is elterjedtek, hogy - éppen az elérhető gyenge árak miatt - a KPN esetleg mégsem adna túl most a Cesky Telecom-részén.

A cseh kormány április végén elhalasztotta a Cesky Telecom privatizálásának folytatását, mert elégedetlen volt a Deutsche Bank-féle konzorcium nem hivatalos értesülések szerint 55 milliárd cseh koronás ajánlatával. A kormány, hírek szerint, 60-80 milliárd korona közötti összeget tartott volna elfogadhatónak.

A Cesky Telecom hétfőn kora délután 335,50 cseh korona volt a prágai értéktőzsdén, 1,35 százalékkal olcsóbb a pénteki zárónál. Ötvenkét héten belül a csúcsa 390 korona körül volt, tavaly júniusban, a mélypontja 180 korona körül, tavaly szeptemberben.

A KPN ugyanakkor 4,05 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, változatlan a pénteki záróhoz képest. A részvény a 2000 tavaszán elért, 75 euró körüli csúcsról tavaly szeptemberig 2 euró körüli értékre esett, és ez év eleje óta tartja 4-5 eurós szintjét.

Kulcsszavak: KPN Cesky Telecom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36