A Motorola nyereséges évet remél

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 8. 06:40
Az amerikai Motorola hétfőn tartott éves közgyűlésén a vállalat vezetői biztosították a cég részvényeseit, hogy az idén várhatóan sikerül elérni az idei évre kitűzött célokat, és a vállalat működése a harmadik negyedévben már nyereséges lesz.
Christopher Galvin vezérigazgató elmondta: annak ellenére, hogy az értékesítés az idén várhatóan 5-10 százalékkal alacsonyabb lesz, mint tavaly, a Motorola egész éves működése becsléseik szerint nyereséges lesz. A vállalat a második negyedévre még veszteséget jósol, ez már a hatodik soron következő negyedév, amikor a Motorola veszteséges.

A Rosemontban tartott közgyűlésen a Motorola állandósult, meglehetősen magas egyszeri tételeitől kezdve a mobiltelefonjai gyenge piaci vonzerejéig minden szóba került.

A vállalat közlése szerint azonban az idei évre tervezett, javuló pénzügyi teljesítmény nem tartalmaz egyszeri tételeket. Ed Breen, a vállalat elnöke szerint a Motorolának várhatóan sikerül majd leküzdenie az elmúlt öt havi drasztikus létszámcsökkentés okozta nagy költségeket.

Arra a részvényesi kérdésre, hogy a vállalat tervezi-e egyes vagyonrészek eladását annak érdekében, hogy a gyártás helyett a termékkutatást részesíthesse előnyben, a vezérigazgató elmondta, hogy a Motorola minden lehetőséget mérleget, mind az eladásokat, mind a részesedésvásárlásokat.

Ezzel együtt hangoztatta, hogy a Motorola elsősorban olyan stratégiai partnert keres, amely segítené a távközlési infrastruktúra és a harmadik generációs mobil üzletág fejlesztését.

Noha az amerikai cég már most is vezető szerepet játszik a harmadik generációs mobiltelefonok fejlesztésében, a vállalat a hálózatfejlesztésekben is szeretne felzárkózni vetélytársaihoz. Eközben, csakúgy, mint a svéd Ericsson, a Motorola is azt jósolja, hogy az infrastruktúrapiac az idén legalább 10 százalékkal szűkül világszerte. A vállalat becslése szerint ez a piac tavaly 5 százalékkal 55 milliárd dollárra csökkent a világon. A mobilhálózati elemek piacán az Ericsson részesedése 30 százalékos, a finn Nokiáé 13 százalékos, a Motoroláé 12 százalékos, a Lucenté 11 százalékos, a Nortelé 10 százalékos, a Siemensé 7 százalékos, az Alcatelé 3 százalékos.

Az erős piaci munka következtében a Motorolának nemrég sikerült piaci részesedést szereznie az ázsiai piacokon is mobilkészülékeivel, és a vállalat reményei szerint a mobilszolgáltatókkal közös hirdetések és piacszervezés révén javulni fog arculata az amerikai vásárlók szemében is.

A Motorola a 2000. márciusi 61,54 dolláros csúcsa óta több mint 75 százalékot vesztett a New York-i értéktőzsdén, habár egy évvel ezelőtti 10,50 dolláros mélypontjáról feljebb emelkedett. Hétfőn 14,44 dolláron végzett, 45 centtel, azaz 3 százalékkal olcsóbban, mint pénteken.

Kulcsszavak: Motorola +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50