Korszerűsödik a román állam telekkönyvi rendszere

OTS - Cégvonal, 2002. május 27. 10:35
A Landata Group Inc. (Landata), a Stewart Information Services Corp. Kizárólagos tulajdonában levő leányvállalata az IBM romániai részlegével együttműködve korszerűsíti a román állam telekkönyvi rendszerét.
Az egymással együttműködő IBM és Landata vállalta, hogy egy korszerű, teljesen integrált telekkönyvi és ingatlan-nyilvántartási rendszert alakít ki és vezet be, így könnyebben figyelemmel lehet kísérni az ingatlanok tulajdonviszonyait, ami a világ bármely részén a sikeres ingatlangazdálkodás alapvető feltétele. Mindez lehetővé teszi, hogy a román állampolgárok ingatlanügyleteik intézése során teljesebb, pontosabb, aktuálisabb és hasznosabb információkhoz jussanak.

A Landata a földrajzi információs rendszerek (GIS) terén szerzett szakértelmét felhasználva olyan egyedülálló alkalmazásokat fejleszt majd ki, mint a térképkarbantartás, a telekkönyvi adatok felkutatása, beleértve az adózási és a tulajdonosokra vonatkozó információkat, a projektek megvalósításának követését és a kivitelezői engedélyek kibocsátását.

Landscan elnevezésű nyilvános telekkönyvi rendszerének telepítésével automatizálja az egész telekkönyvi nyilvántartást, az adatok benyújtásától kezdve a visszakeresésükig. Valamennyi program futtatásáról az IBM nagy sebességű hardvere és szoftvere gondoskodik. A program megvalósítása során mind a városokban, mind a falvakban olyan egyforrású telekkönyvi nyilvántartási rendszer jön létre, amely egyszerűsíti és korszerűsíti az ingatlanhoz fűződő jogok biztosításának folyamatát; megbízható információkat nyújt a mezőgazdaságba, lakásépítésbe és iparba befektetni szándékozók számára; támogatja a közteherviselésen alapuló adórendszer kialakítását; és elősegíti a román ipar és földtulajdon privatizációjának folyamatát.

Az első szerződés értelmében az IBM és alvállalkozójaként működő Landata Románia 42 megyéjéből csak hétben valósítja meg programját. A két cég bízik abban, hogy a román kormánnyal együttműködve a többi megyében is bevezetheti az új technológiát.

A Landata szerteágazó nemzetközi tapasztalatokkal felvértezve vesz részt a romániai program megvalósításában. A cég hasonló ingatlan-nyilvántartási programot hajtott végre St. Lucia szigetén, és kidolgozta Trinidad és Tobago, valamint a Amerikai Virgin-szigetek teljes telekkönyvi nyilvántartási rendszerét.

A Stewart nemzetközi részlege, a Stewart Information International a világ számtalan országában hasznosította az ingatlan-nyilvántartás terén szerzett sokoldalú tapasztalatait. Két egykori szovjet tagköztársaságban, Grúziában és Moldovában részt vett a földprivatizáció lebonyolításában, Mexikóban és Costa Ricában pedig korszerűsítette a tulajdonjogok nyilvántartását. Mindezzel elősegítette, hogy a világ különféle részein élő emberek élvezhessék az ingatlantulajdonlás előnyeit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14