Az Intel bejelentette moduláris platformtervét

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. május 28. 19:08
Az Intel ma felvázolta, hogyan látja a szabványalapú, moduláris kommunikációs szerverek és berendezések jövőjét, amelyekkel a hálózati eszköz gyártók csökkenthetik fejlesztési költségeiket, lerövidíthetik a piaci megjelenéshez szükséges időt, valamint megnövelhetik a szabványalapú, kártyakivitelű kommunikációs szerverek és megoldások fejlesztésének rugalmasságát.
Sean Maloney, az Intel Kommunikáció csoportjának vezető alelnöke és igazgatója az Intel Fejlesztői Fórumon összegyűlt fejlesztőkhöz szólva megjegyezte, hogy a kommunikációs iparág gazdasági nehézségei és az internet robbanásszerű fejlődése egyaránt felgyorsította az egyedi, kis mennyiségben gyártott megoldásokról a szabványalapú, moduláris kommunikációs szerverekre és berendezésekre történő átállás folyamatát.

A szabványos, moduláris kommunikációs szerverek és berendezések segítségével a hálózati berendezések gyártói nagyobb rendelkezésre állású megoldásokat képesek készíteni rövidebb fejlesztési ciklusok mellett, alacsonyabb költségekkel. Szintén segítenek az értéknövelő extrákra – például az alkalmazásfejlesztésre vagy a hálózati rendszerek integrációjára – koncentrálásban. A szerverek és berendezések szabványalapú hardverből, szolgáltatói szintű operációs rendszerekből és magas rendelkezésre állású alkalmazásprogramozási felületekből (API-kból) állnak.

Az Intel jelenleg több mint 100 céggel együtt dolgozik a hardver, az operációs rendszerek és szoftverek szabványosításán, amelyek segítségével a kommunikációs gyártók megkezdhetik a szerverek és berendezések használatát. Egy példa az Intelnél jelenleg folyó munkára a PCI Industrial Manufacturers Group (PICMG) Advanced Telecom Computing Architecture (AdvancedTCA) nevű specifikációja – a szabványos, kártyakivitelű szerverekre vonatkozó kulcsfontosságú iparági kezdeményezés.

Az AdvancedTCA egy ipari szabvány, kifejezetten a kommunikációhoz optimalizált kártya- ill. ház kiviteli specifikáció, amely célja, hogy akár 2010-ig is megfeleljen a kommunikációs alkalmazások méretezhetőségi igényeinek. Éppen ezért a specifikáció része egy max. 4,5 terabit/másodperces hátlapi átviteli kapacitás, többféle protokollt (akár OC-768-at) is kezelő kártyainterfész, kártyánként 8 gigabájtnyi RAM kezelése, megnövekedett rendelkezésre állás, valamint bőséges tartalék kapacitás a jövőbeni nagyobb teljesítményű feldolgozáshoz.

Az Intel Fejlesztői Fórumon szintén felszólaló Howard Bubb, az Intel Hálózati Feldolgozás csoportjának vezető alelnöke és igazgatója pedig bejelentette, hogy készül egy moduláris platformtervezési segédlet (Modular Platform Design Guide), amely segít a kommunikációs hardver- és -szoftvergyártók számára, hogy az AdvancedTCA-ra építkezve gyorsan és könnyen készítsenek új generációs, szabványalapú moduláris kommunikációs építőelemeket.

Az Intel által, de több mint 20 kommunikációs cég javaslatait figyelembe véve készített Modular Platform Design Guide, amely részletesen tárgyalja az alap AdvancedTCA specifikációra épülő kölcsönös együttműködés megvalósítási irányelveit, a tervek szerint még az idén megjelenik. Lesznek benne irányelvek az AdvancedTCA-kompatibilis rendszerek építésével, a legfontosabb elemek kölcsönös együttműködésével, a használati modellekkel, az erőforrás-kezeléssel (provisioning) és a felügyelettel kapcsolatban is.

Kulcsszavak: Intel hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50