1 GHz-es VIA C3 processzor a jövő héten

Tóth Kristóf, 2002. június 1. 20:55
Az elsősorban különböző alaplapi chipkészleteiről ismert tajvani VIA Technologies a jövő héten kívánja lerántani a leplet legújabb processzoráról, melynek működési frekvenciája kereken 1 GHz, és amely processzort a VIA Technologies hova máshova, mint a belépőszintű személyi számítógépek piacára szán. A VIA Technologies az eddigi leggyorsabb C3-as processzorát a június 3-án a tajvani Tajpejben kezdődő Computex 2002 számítástechnikai szakkiállítás keretein belül kívánja bemutatni.
Szakértők szerint a VIA Technologies nem is választhatna jobb helyet új processzorának bemutatására, ugyanis a cég számára rendkívüli fontossággal bír a távol-keleti és ázsiai piac, hiszen a legtöbb VIA processzort olyan országokban adják el, mint például Kína, Oroszország vagy India. A Mercury Research piackutató cég legfrissebb felmérései szerint egyébként a VIA Technologies jelen pillanatban alig 1, azaz egyszázalékos részesedéssel rendelkezik az x86-os processzorok piacán, ami természetesen érthető, hiszen a cég processzorai "labdába sem rúghatnak" az Intel és az AMD csúcsprocesszorai mellett. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy a VIA processzoroknak ne lenne létjogosultságuk, ugyanis a világ szegényebb országaiban, illetve irodákban sok esetben olyan számítógépekre van szükség, melyek processzora és alaplapja a lehető legolcsóbb, ráadásul a VIA processzorai alacsony teljesítményfelvételük miatt nem igényelnek óriási és zajos hűtési megoldásokat.

A VIA Technologies képviselői egyébként nem is titkolják, hogy a VIA processzorok révén elsősorban nem az Egyesült Államokban vagy Európában kívánnak nagy sikereket elérni, hanem sokkal inkább a szegényebb országok számítógépes piacait célozzák meg különböző chipjeikkel. A VIA Technologies processzorai révén azért természetesen az Egyesült Államokban és Európában is képviselteti magát, azonban piaci részesedése a világ ezen régióiban lényegében elhanyagolható. A VIA Technologies immár olcsó processzorok és alaplapi chipkészletek mellett komplett alaplapok fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik, ezenkívül pedig ugyancsak említésre méltó a cég Tablet PC projektje is.

Kulcsszavak: VIA kiállítás processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55