Ericsson: Az MMS 2005-re átveszi az SMS helyét

Tóth Kristóf, 2002. június 4. 21:17
A mulimédia üzenetküldési szolgáltatás (MMS), amely lehetővé teszi szövegek, képek, és hangok mobiltelefonon való továbbítását, az elkövetkező három évben fokozatosan lehagyja az SMS-t, állítja a svéd mobilkommunikációs társaság.
Az SMS-t 1997 előtt alig ismerték a felhasználók. Tavaly azonban már mintegy 102,9 milliárd rövid szöveges üzenetet küldtek a mobiltelefon-felhasználók világszerte.

A Gartner Dataquest piackutató cég szerint idén ez az érték 146 milliárdra nő, majd pedig 2003-ban 168 milliárdon tetőzik. Az SMS népszerűsége a jövő évet követően fokozatosan csökkenni fog. Ami a mobiltelefonos üzenetküldési szolgáltatások globális összbevételét illeti, tavaly mintegy 13,4 milliárd dollárt üzengettek el a világ mobiltelefonosai. A Gartner Dataquest szerint ez az érték 2006-ra 22,3 milliárd dollárra emelkedik.

- A jelenlegi várakozások szerint az MMS az elküldött üzenetek számát tekintve 2005-ben megelőzi az SMS-t - mondta Per Lindbad, az Ericsson MMS-sel foglalkozó részlegének vezetője egy budapesti konferencián. Mivel a fejlett mobilpiacok lassan telítetté válnak, a gyártóknak szükségük van egy olyan alkalmazásra, amely újból fellendíti az eszközök iránti keresletet. Az MMS a legújabb próbálkozás a mobiltelefonos adatszolgáltatások fellendítésére.

Lindbad szerint az MMS-nek sokkal jobb esélye van az SMS sikerének megismétlésére, mint a WAP-nak volt. - Úgy vélem, az MMS sokkal népszerűbb lesz, mint a WAP, mivel a felhasználók közötti kommunikációra épül - tette hozzá a vezető. Az MMS a WAP-pal szemben felhasználóbarát, és az SMS közvetlen utódja - mondta Lindbad.

Az MMS a Westel magyarországi, világelső bevezetését követően hamarosan számos európai országban elérhetővé válik. Ipari elemzők szerint a szolgáltatás jelentős térhódítása 2003-ra várható, amikor már az olcsóbb telefonok is támogatni fogják a megoldást.

Kulcsszavak: mobilszolg MMS Ericsson trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50