Az adósságrendezés lehetősége megemelte a MobilCom értékét

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 14. 08:17
A hitelező bankok és a MobilCom főrészvényese a France Telecom teljes erőbedobással keresik az adósságrendezés lehetséges megoldásait. Egyre megalapozottabbnak tűnnek azok az értesülések is, melyek a MobilCom alapítójának, Gerhard Schmidnek a távozását rebesgetik, mivel összeférhetetlenség alakult ki közte és a francia tulajdonos között.
Két napi meredek árfolyamesést követően csütörtökön magára talált a MobilCom részvénye és a délután folyamán már hét euró magasságában járt, ami húsz százalékkal haladta meg az előző napi szintet. A 4,7 milliárd eurós hiteltartozás sorsáról július 31-ikéig kell meghozni a döntést. Az átütemezés meghiúsulása esetén a MobilCom nem kerülheti el a csődöt. Az átütemezésre csak a France Telecom közbenjárásával van lehetőség.

A MobilCom hitelezői köre a következő pénzintézetekből áll össze: Deutsche Bank 500 millió euró; Merrill Lynch 500 millió euró; ABN Amro 500 millió euró; Societe Generale 500 millió euró; J.P. Morgan Chase 400 millió euró; Dresdner Kleinwort Wasserstein 400 millió euró; Sumitomo Mitsui Banking 400 millió euró; BNP Paribas 400 millió euró; ING Barings 400 millió euró; WestLB 400 millió euró; Mitsubishi Tokyo Financial 125 millió euró; Credit Suisse First Boston 125 millió euró. A részvényesek közül a France Telecom 468 millió euró; Vendor-hitelek: Nokia 1,300 millió euró; Ericsson 800 millió euró.

A MobilCom felügyelő bizottsága a hírek szerint a jövő héten rendkívüli értekezletet tart. A banki- és média körökben arra számítanak, hogy az ülésen Gerhard Schmid benyújtja lemondását és a cég vezetése átkerül a France Telecom kezébe. Schmid utódja minden bizonnyal Thorsten Grenz pénzügyi igazgató lesz.

Kedden a France Telecom egyoldalúan felmondta az UMTS rendszerű hálózat kiépítésére kötött szerződést a MobilCommal. Az még találgatások tárgya, hogy a francia tulajdonos Schmid távozása után mit kíván kezdeni a MobilCommal. A France Telecom maga is 65 milliárd eurós adóssággal rendelkezik, így nem engedheti meg magának a németországi UMTS hálózat kiépítésével járó költségeket. A MobilCom tehát minden valószínűség szerint főtevékenységi körének, a mobilkommunikációs szolgáltatásnak a folytatására összpontosít majd, de nem hajt végre harmadik generációs technológiai fejlesztést. Vannak olyan értesülések is, hogy a France Telecom az Orange márkanév alatt egy irányítási egységbe vonja össze a MobilCom és a Hutchinson mobilszolgáltatókat. Ebben az esetben a MobilComnál egy-kétezer fős leépítésre kell számítani.

Kulcsszavak: MobilCom +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52