Pannon GSM - az S and P több fokozattal javította besorolását

MTI Sajtóadatbank, 2002. június 20. 09:17
Több fokozattal, az eddigi spekulatív BB-ről az elsőrendű befektetői A mínuszra - a szuverén magyar devizaadósi besorolás szintjére - javította a a Pannon GSM Távközlési Rt. mobiltelefon-szolgáltató hosszú távú vállalati adósi osztályzatát szerdán a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő, miután teljessé vált a magyar távközlési cég akvizíciója a norvég Telenor Mobile által.
Ugyanilyen mértékben emelkedett a Pannon GSM garantált leányvállalataként működő Pannon Finance B.V. besorolása. Mindkét cég osztályzata most azonos a Telenoréval. A magyar vállalatcsoport besorolását a Standard and Poor,s levette a figyelőlistáról, amelyen tavaly július 26-a – a Telenor-akvizíció bejelentése - óta volt az adósi osztályzat. Az új besorolások kilátása stabil.

A közlemény szerint a norvég anyacég és a Pannon besorolásának egy szintre hozása tükrözi a Standard and Poor,s azon véleményét, hogy a Telenor stratégiai befektetése és támogatása javítani fogja a magyar cég adósi minőségét. A két cég besorolása közötti közvetlen kapcsolat mindaddig fennmarad, amíg a hitelminősítő úgy látja, hogy a Pannon stratégiailag fontos befektetés a Telenor számára.

Az új tulajdonosi szerkezet alapján a Telenor immár teljesen ellenőrzi a Pannont, amely az idén működési és pénzügyi szempontból is teljesen integrálódik a norvég cégbe. A Pannon GSM stratégiai befektetés a Telenor számára, s kulcseleme az anyacég növekedési stratégiájának - áll a Standard and Poor,s londoni közleményében.

A másik nagy amerikai hitelminősítő, a Moody,s Investors Service már februárban elsőrendű befektetői - a Standard and Poor,s most megadott osztályzatánál is eggyel magasabb - szintre emelte a Pannont, szintén a Telenor-akvizícióra hivatkozva. A Moody,s akkori közleménye szerint a Pannon kötvényadósságának besorolása az addigi, befektetési szint alatti Ba3-ról stabil kilátással A2-re - az S and P listáján A-nak megfelelő osztályzatra - módosult; ez a Telenor Mobile-t birtokló Telenor Communications AS hosszú távú adósi osztályzatával azonos. A Pannon új Moody,s-besorolása egy osztattal magasabb lett a cég által a magyar szuverén devizaadósságra érvényben tartott A3-as (A mínusz) osztályzatnál is.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlat szerint a kereskedelmi adósságkibocsátók osztályzatának felső határa általában az adott ország szuverén adósi besorolása, de a vállalati osztályzat ennél magasabb is lehet, ha van külföldi stratégiai befektető, és annak besorolása jobb az érdekeltség rezidens országáénál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50