Világháló-prognózis

Két év múlva már minden negyedik felnőtt internetezik?

, 2002. július 23. 10:14
Az internet használóinak száma Magyarországon a jelenlegi 1,2 millióról várhatóan 2004 második felében eléri a 2,1 milliót, ha a fejlődés jelenlegi üteme folytatódik - jelentette be Bokker Sándor, a NetSurvey Internetkutató Intézet igazgatója. Mindez arra enged következtetni, hogy jó két év múlva a felnőtt lakosság 25 százaléka internetezik majd, ami a szolgáltatásokat és az információáramlást a jelenleginél magasabb szinten teszi lehetővé.
A NetSurvey "Magyar online monitor" című kutatásának eredményei arra engednek következtetni, hogy az internet széles körű elterjedése és rendszeres használata gyorsítja az online piac kedvező változásait. A felmérés adatai szerint a világhálóhoz hozzáférők száma közel 1,6 millió volt a múlt év végén. A gyakori használók, angolul "heavy userek", akik hetenként egynél többször látogatnak a hálóra, már 600 ezren vannak hazánkban. Számukat Bokker Sándor 1,1 millióra prognosztizálja 2004 végére. Akkor a felnőtt lakosság 13 százaléka tartozik majd a gyakori használók közé.

Az online piacon a gyakori használóknál várható a kereslet növekedése az áruk, szolgáltatások, információk és interaktív kapcsolatok iránt. Körük különböző irányokban bővül, és nemcsak a magas társadalmi státusúakra vagy a legfiatalabb felnőtt korosztályra korlátozódik. Az internet gyakori használóihoz felzárkóznak a nők, a vidéki városok lakói és a 30-49 évesek is. A gyakori használók jelentőségét példázza az elektronikus kereskedelmet igénybe vevők megoszlása. Amíg a teljes népesség mindössze 1 százaléka vásárolt valamit a hálón keresztül a múlt év második felében, addig az internetezők közül 6, a gyakori használók közül pedig már 11 százalék.

A további terjedést befolyásoló tényezők közül említést érdemel, hogy az internet használatának feltételei keményednek. Fékezi a fejlődést, hogy egyes kedvezmények megszűnnek, az internetezés bizonyos esetekben viszonylag drága, a korábban ingyenes szolgáltatások egy részéért pedig újabban fizetni kell. Ugyanakkor viszont a felnőtt korba lépő új nemzedék minden előzőnél nyitottabb és fogékonyabb az internet használatára. Ez viszont gyorsítja a világháló hazai térhódítását. Az online tevékenységek közül a legutóbbi időkben a böngészés vezette a sort, de a múlt év második felében újra első helyre került a levelezés, az e-mail, állapítja meg a NetSurvey kutatása.

módszertan

A "Magyar online monitor" az internet-hozzáférés és -használat jellemzőit negyedévenként méri fel Magyarországon. A kutatássorozat az internettel kapcsolatos alapinformációk változásait folyamatosan követi. Az adatgyűjtés módja félévenként 12 719 felnőtt személyes megkérdezése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50