AMD: csökkenő forgalom, növekvő veszteség

Tóth Kristóf, 2002. július 19. 07:36
Az elmúlt napokban-hetekben lassan már hozzászokhattunk, hogy egyre többet lehet hallani afelől, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) egyre komolyabb anyagi gondokkal küszködik. A chipgyártó képviselői tegnap arról számoltak be, hogy a június 30-án véget ért üzleti negyedévben az AMD forgalma mindössze 600,3 millió dollár volt, miközben ugyanezen időszakban mintegy 184,9 millió dolláros veszteséget regisztrált a cég, ami egyébként részvényenként 54 centes veszteséget jelentett.
Az elmúlt év hasonló időszakában még szebb napokat élt az AMD, akkoriban ugyanis mintegy 985 millió dolláros forgalom mellett még 17,4 millió dollár volt a cég nyeresége, ami részvényenként 5 cent nyereséget jelentett. Az AMD legkomolyabb konkurense, a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a napokban nem veszteségről, hanem mintegy 446 millió dolláros nyereségről számolt be, azonban az Intel az AMD-hoz hasonlóan arra panaszkodott, hogy az európai és amerikai személyi számítógépek iránti kereslet az elmúlt hetekben-hónapokban olyannyira visszaesett, hogy emiatt jelentős mértékben csökkent a forgalma. Az Intel képviselői ezenkívül arról is beszámoltak, hogy a felhasználók Pentium 4 helyett egyre nagyobb arányban vásárolnak olcsóbb és egyben kedvezőbb ár/teljesítmény mutatójú Celeron processzorokat, ami ugyancsak negatív hatást gyakorol a chipgyártó forgalmára, illetve nyereségére.

Az AMD munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az AMD személyi számítógépekbe szánt processzorainak eladási mutatói egy év alatt nem kevesebb mint 35 százalékkal estek vissza, ami konkrétan azt jelenti, hogy míg egy évvel ezelőtt a cég egy negyedév alatt 580 millió dolláros PC processzor forgalmat bonyolított le, addig idén a legutóbbi üzleti negyedévben a chipgyártó ugyanezen forgalma már csak mintegy 380 millió dollárra rúgott. A visszaesés az idei év első negyedévéhez képest egyébként még jelentősebb, egész pontosan 44 százalékos, ugyanis az AMD az év első három hónapjában még 684 millió dolláros forgalmat bonyolított le a processzorpiacon. Ugyancsak figyelemreméltó adat, hogy míg az AMD az idei év első negyedévében még több mint 8 millió darab processzort adott el, addig a legutóbbi negyedévben már csak mintegy 6 millió darab AMD chip került forgalomba. A cég flashmemóriákkal kapcsolatos forgalmi adatai egyébként ezzel szemben némileg javultak az elmúlt időkben.

Kulcsszavak: AMD +céginfo +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36