Láthatáron az összehajtogatható televíziók

Tóth Kristóf, 2002. július 21. 20:05
A televíziós készülékek először egyre nagyobbak lettek, majd képernyőjük egyre laposabbá vált, most pedig úgy néz ki, hogy egyre hajlékonyabbá fognak válni.
A teljes mértékben hajlékony, összehajtogatható televíziók annak köszönhetik létezésüket, hogy az Egyesült Királyságban székelő Cambridge Display Technology (CDT) nevezetű cég laboratóriumaiban a kutatók nemrégiben létrehoztak egy olyan rugalmas műanyagot, mely képes lehet a televíziós kép megjelenítésére. David Fyfe, a Cambridge Display Technology vezérigazgatója elmondta, hogy az új műanyag alkalmazása révén lényegében úgy lehet majd teljesen hajlékony televíziókat gyártani, mint ahogy egy egyszerű asztali nyomtató a belehelyezett papírra nyomtat. Fyfe ezenkívül elmondta, hogy az új generációs televíziókat a nézők bármikor összehajtogathatják majd, és elrakhatják a szekrény mélyére, hogy ne foglaljanak feleslegesen helyet és ne porosodjanak. Nem elhanyagolható szempont, hogy Fyfe állítása szerint az összehajtogatható, vagy akár fel is tekercselhető televíziók nem kerülnek majd csillagászati összegekbe, ugyanis áruk a jelenleg forgalomban lévő teljesen hagyományos televíziók árához lesz hasonlatos.

A hajlékony televízió története egészen 1989-ig vezethető vissza, ugyanis a Cambridge Display Technology tudósainak ekkor sikerült létrehozniuk egy olyan speciális műanyagot, mely elektromos töltés hatására zöldes-sárgás fényt bocsátott ki magából. Ez önmagában természetesen még nem volt elég a sikerhez, mindenesetre első lépésnek egyáltalán nem volt rossz. Ezt követően a cég tudósai több mint tíz éven keresztül azon dolgoztak, hogy a speciális műanyag a kék és vörös színek megjelenítésére is alkalmas legyen, és most már elmondható, hogy a tudósok nem dolgoztak hiába, munkájukat nemrégiben siker koronázta.

"Úgy vélem, hogy a hajlékony televíziók már a közeli jövőben bemutatkozhatnak majd a kereskedelmi forgalomban. Tény, hogy egyelőre még meg kell oldanunk néhány alapvető problémát, azonban minden jel arra mutat, hogy hamarosan megjelennek majd a nappalikban az első összehajtható televíziók. Elsődleges feladataink közé tartozik egy olyan ugyancsak flexibilis anyag kifejlesztése, mely képes arra, hogy megóvja a külső behatásokra érzékeny hajlékony kijelzőt a mechanikai sérülésektől, valamint az oxigén és a pára káros hatásaitól. Amennyiben ezt a problémát is kiküszöböltük, 2004-2005 körül piacra kerülhetnek az első hajlékony képernyők" - nyilatkozta Fyfe.

Kulcsszavak: televízió trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36