Samsung: rekord második negyedévi nyereség

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 22. 08:08
A dél-koreai Samsung Electronics, a világ legnagyobb memórialapka-gyártója 1,92 ezer milliárd von (1,6 milliárd dollár) tiszta nyereséget ért el a második negyedévben, több mint kétszer annyit, mint a tavalyi második negyedévben, a félvezetők és a különböző berendezések értékesítésének bővüléséből.
Miközben éves összehasonlításban a cég nettó profitja 119 százalékkal nőtt, a legnagyobb dél-koreai vállalat működési nyeresége csökkent az első negyedévhez viszonyítva, mert mérséklődtek a távközlési ágazat bevételei és növekedtek a piaci munka - közte a reklám - költségei a labdarúgó-világbajnokság miatt. A cég működési nyeresége (EBIT) 11 százalékkal 1,87 milliárd vonra csökkent az első negyedévi 2,1 ezer milliárdról.

A Samsung Electronics árfolyama pénteken a szöuli értéktőzsdén 4,3 százalékkal, 341 500 vonra hanyatlott a gyenge működési profit miatt, amely elmaradt a várttól, valamint a von erős árfolyama és az ingatag lapkaárak hatására. A tőzsde irányadó mutatója 2,48 százalékkal süllyedt pénteken.

A cég eladásai 21 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához képest, 9,94 ezer milliárd vonra.

A Daewoo Securities egyik elemzője azzal számol, hogy a Samsung harmadik és negyedig negyedévi eredménye nem éri el a második negyedévit. A borúlátás oka részben a dollár, amelynek az árfolyama április óta 12 százalékkal gyengült a vonhoz képest, márpedig a Samsung Electronics bevételeinek kétharmada külföldön keletkezik - mondta a szakértő, és hozzátette: a DRAM-lapkák ára, még ha emelkedik is a jövőben, nem valószínű, hogy ellensúlyozná a gyengülő dollár hatását.

A Samsung a lapkák mellett komoly elektronikai termék, illetve mobiltelefon-gyártó is.

A televízióktól a hűtőszekrényekig terjedő berendezéseinek értékesítése 1,07 ezer milliárd vonra nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbi 900 milliárd vonról.

Félvezetőkből 3,24 ezer milliárd vonért adott el, ez meghaladta az előző negyedévi 2,97 ezer milliárd és az egy évvel korábbi 2,2 ezer milliárd vont. Ez a javulás annak ellenére következett be, hogy az első negyedévhez képest csökkent a memórialapkák ára. Májusban az ipari szabványlapkák ára 2 dollár alá csúszott az első negyedévi 4,55 dolláros csúcsról.

A Samsung a második negyedévben 9,5 millió mobiltelefont adott el, ami stagnálás az első negyedévhez képest, miközben a távközlési ágazaton belüli összeladása hanyatlott, elsősorban a távközlési alkatrészek és rendszerek iránti kereslet lanyhulása miatt. A Samsung ugyanakkor idei mobilértékesítés-kilátását 41 millió egységre növelte.

Kulcsszavak: +céginfo +mérleg Samsung

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14