Leírások miatt mély veszteségben a Sonera

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 26. 06:50
A német UMTS-licenc megszerzésére költött szinte teljes összeg leírása miatt mély veszteségben zárta a második negyedévet a finn Sonera mobilszolgáltató vállalat. Az előző év második negyedévi 513 millió eurós nyereség után 2,93 milliárd eurós veszteséget könyvelt el a cég.
Az UMTS-beruházással összefüggésben adó előtt 4,28 milliárd eurós költséget írt le a Sonera. A cég a spanyol Telefónica Móviles és a holland KPN mobilszolgáltatóval együtt szerzett UMTS-szolgáltatói licencet 8,5 milliárd euró ellenében. A Telefónica is hasonló méretékű licencdíjleírást jelentett be. A két cég egyben bejelentette, hogy a Quam márkanév alatt tervezett németországi szolgáltatásukat meghatározatlan időre felfüggeszti. A Sonera és a Telefónica részvénye az UMTS-tevékenység felfüggesztésének hírére a kora délutáni órákban egyaránt mintegy tíz százalékkal emelkedett a helsinki, illetve a madridi tőzsdén.

A Sonera értékesítési árbevétele a második negyedévben két százalékkal, 548 millió euróra mérséklődött. A második negyedévi pénzforgalmi egyenlegtöbblet (EBITDA) 60 százalékkal, 195 millió euróra, az első félévben 72 százalékkal, 224 millió euróra emelkedett éves összevetésben. A növekedés oka a szervizüzletág javuló eredményessége volt.

A holland KPN - a Telefónica és a Sonera konzorciális partnere a német UMTS-piacon - csütörtökön közölte, hogy a konzorciumot összeomlottnak tekinti, ennek ellenére - igaz, némi késéssel - meg fog jelenni jövőre harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatásával Németországban.

A Dow Jones által közölt csütörtöki elemzés szerint azonban a német UMTS-piac aligha lesz képes eltartni a jelenleg harmadik generációs szolgáltatásra készülő öt szereplőt - még négyet is alig -, s konszolidáció várható ebben a szolgáltatói szegmensben. A megszólaltatott elemzők szerint egy-egy szolgáltatónak legalább a piac 10-15 százalékát meg kell szereznie ahhoz, hogy a harmadik generációs szolgáltatás kifizetődő legyen, ehhez azonban egyszerűen nincs elég fogyasztó, mivel a német mobilpiac 80 százalékát jelenleg két cég ellenőrzi: a Deutsche Telekomnak és a Vodafone-nak egyenként 40 százalékos részesedése van, 21-21 millió előfizetővel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55