Az MSZP továbbfejlesztené az információs társadalomról szóló stratégiát

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 1. 12:27
Az MSZP-frakció támogatja azt a kormányzati kezdeményezést, hogy tovább kell gondolni az információs társadalomról szóló nemzeti stratégiát, amelyet négypárti konszenzussal parlamenti határozatban rögzítenének.
Erről Molnár Gyula, az MSZP informatikai munkacsoportjának vezetője és Simon Gábor, az Országgyűlés Informatikai Bizottságának szocialista tagja beszélt sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. Molnár Gyula hangsúlyozta: a korábban elfogadott stratégiát az MSZP alapelveiben támogatta, de azt szeretnék, hogy a politika képviselői - hasonlóan az európai uniós csatlakozáshoz - állapodjanak meg a kulcskérdésekben. Úgy fogalmazott: a kezdeményezés mottója lehetne, hogy "kevesebb cél, több siker".

A négy év alatt teljesítendő célok közé sorolta, hogy a 300 ezer otthoni internetező száma megduplázódjon, és a jelenlegi 2.340 iskola helyett mind az 5.100 alap-, illetve középfokú intézmény legyen bekötve a Sulinet rendszerébe. Molnár Gyula szerint növekednie kell a magyar nyelvű tartalomnak a világhálón, egyrészt a kultúrkincsek digitalizálásának folytatásával, másrészt az e-kormányzat interaktívvá tételével. Mint mondta: felkérték a kormányt, vizsgálja meg, hogy az előző kormányzati ciklus alatt 14 ezer pedagógusnak juttatott számítógép nyomán beérkező panaszoknak mi az oka.

A szocialista politikus emlékeztetett arra is, hogy csütörtök nulla órától megszűnik a Matáv által biztosított kedvezményes internet hozzáférési lehetőség, de a piaci szereplők és a kormány megállapodása lehetővé teszi, hogy az átlag internetezők számára ne dráguljon a hozzáférés. Megfogalmazása szerint tudják, hogy nem ez a létező legjobb megoldás, hiszen Magyarországon is a forgalomfüggetlen, széles sávú hozzáférés biztosítása a cél.

Simon Gábor úgy látja, hogy vissza kell állítani a bizalmat a szolgáltatók és az internetfelhasználók között, és garantálni kell, hogy az adatokkal ne lehessen visszaélni, ezért az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak az ügyben. Kitért arra, hogy segíteni kell a fogyatékos emberek internet-hozzáférését, és a "plazafiatalok" számára közösségi internet-elérést kell biztosítani. Hozzátette: kísérleti jelleggel az MSZP honlapján felolvasóprogram működik vakok és gyengénlátók számára.

Simon Gábor kulcskérdésnek tartja, hogy a következő időszakban az informatika területén mennyit fejlődik az ország, mivel ez befolyásolhatja az európai uniós csatlakozást, a versenyképességet, illetve Magyarország felzárkózását a világhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50