Japán - félbehagyott szabadságolások az elektronikai iparban

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 12. 06:28
Egyes japán elektronikai alkatrészgyártóknál megszakították a nyári szabadságolási időszakot, hogy a megnövekedett keresletre felkészülve elég árut szállíthassanak a megrendelőknek. A Nihon Keizai Simbun című lap jelentése szerint elsősorban a távközlési és információtechnológiai vállalatok beszállítóinál jellemző a rendkívüli műszak.
A gyártók arra számítanak, hogy az új típusú mobiltelefonok és más korszerű elektronikai berendezések iránt a kínálatot meghaladó kereslet várható a japán piacon. Pedig olyan véleményeket is lehet hallani, hogy elsietett lépéseket tesznek a gyártók, mivel a japán gazdaság kilátásai változatlanul bizonytalanok, másrészt a telefonok iránti nagy keresletnövekedés nem általános, csak egyes modelleknél jellemző.

A cikk szerint a fémmegmunkálóknál, például a Sumitomo Heavy Industries-nél kurtítják meg a dolgozók nyári szabadságidejét, de a Toshibánál és a NEC-nél is hasonló lépés került napirendre. A nyári szabadságolások ideje alatt ugyanis a gyártók általában nagyon szerényen, 30 százalékban használják csak ki a kapacitásokat.

Az említett vállalatok a mobiltelefonok dobozait, valamint a beszélőről képet továbbító mobilok kamerácskáit is gyártják. Iparági számítások szerint júniusban 4 millió mobilra érkezett rendelés Japánban, ilyen nagy mennyiségre háromnegyed éve nem volt példa. Egyes félvezetőgyártók már júliusban is megrövidítették a szabadságolási időszakot, s hasonlót határoztak el augusztusra.

Kulcsszavak: Toshiba trend NEC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55