Vírusok, férgek: nyugodt hónapok

Tóth Kristóf, 2002. augusztus 13. 20:44
Az idei esztendő első felében szinte alig lehetett hallani arról, hogy egy-egy új vírus, vagy féreg világhódító útra indult volna, vagy, hogy több millió dolláros kárt okozott volna azzal, hogy megfertőzött és tönkre tett különböző számítógépes rendszereket.
No nem arról van szó, hogy mostanság nem születnek folyamatosan új vírusok, hanem csak arról, hogy a mostani viszonylagos nyugalom éles kontrasztban áll az elmúlt évek vírusokkal teli időszakaival, amikor is szinte nem telt el hét a nélkül, hogy a híradásokban ne lehetett volna olvasni egy-egy különösen veszélyesnek minősített, általában gyorsan terjedő vírusról. A szakértők között heves vita folyik azzal kapcsolatban, hogy vajon mi állhat az ügy hátterében, ugyanis míg egyesek szerint a rendkívül fejlett antivírus szoftverek, addig mások szerint a vírusok készítői esetében alkalmazott szigorú törvények elriasztó ereje az oka annak, hogy manapság kevesebb új számítógépes vírus üti fel a fejét a világban. Egyesek szerint az is elképzelhető, hogy a felhasználók mára érték el azt a szintet, hogy kellő figyelemmel és óvatossággal bánnak a gyanús elektronikus levelekkel, és nem nyitják meg azokat azonnal.

Számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértők becslései szerint a Code Red, a Nimda, a Sircam és egyéb hasonló férgek a tavalyi esztendőben világszerte több milliárd dolláros károkat okoztak azzal, hogy működésképtelenné tettek egyes számítógépes rendszereket és hálózatokat, a felhasználóknak és a rendszergazdáknak pedig nem kevés fejfájást okoztak. A veszélyesebbnél veszélyesebb férgek miatt az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek egymás után adták ki felhívásaikat, a felhasználók pedig alig győztek letölteni a különböző patch-eket és egyéb szoftverjavításokat.

Mikko Hypponen, a különböző antivírus-megoldások fejlesztésével foglalkozó, finnországi székhelyű F-Secure igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a látszólagos nyugalom ellenére a felhasználóknak idén sem szabad megfeledkezniük a vírusokkal és férgekkel kapcsolatos alapvető szabályok betartásáról, mindenesetre tény, hogy 2002-ben eddig még nem került sor komolyabb vírustámadásokra. Hypponen elmondása szerint egyébként az idei évben a folyamatosan felbukkanó Klez e-mail féreg jelenti a legnagyobb veszélyt a számítógépekre.

Kulcsszavak: vírus trend security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14