A KPN növelte veszteségét a második negyedévben

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 21. 07:52
A holland Royal KPN NV távközlési társaság kedden 9,3 milliárd eurós csoportszintű nettó veszteséget jelentett a második negyedévről, főleg az európai mobiltelefon-vagyonának nagy értékcsökkenése miatt. Tavaly a második negyedévben 499 millió euró volt a KPN nettó vesztesége.
A veszteség sokkal nagyobb volt, mint amit elemzők vártak, mert a piac nem számított a mobilrészesedések értékének leírására az elmúlt negyedév könyvelésében. A teljes leírás 9 milliárd euró volt, és főleg a harmadik generációs koncessziókhoz kapcsolódott a megvalósítás késlekedése miatt. Arculatérték-leírást hajtottak végre a KPN német mobiltelefon-vállalkozásánál, az E-plusnál és a belga BASE-nél is, valamint a brit Hutchison 3G 15 százalékos részesedénél is. Németországban az E-plusra 2,7 milliárd eurós leírás jutott, további 3,9 milliárd eurós értékcsökkenés pedig a két éve méregdrágán vásárolt harmadik generációs német mobilkoncesszióra.

Ezenközben a KPN pénzforgalmi többlete (EBITDA) 1,094 milliárd euróra nőtt egyszeri tételek nélkül a tavalyi második negyedévi 929 millióról, egyszeri tételekkel együtt pedig 1,2 milliárd euróra 934 millióról.

A forgalma 3,1 milliárd euróra csökkent 3,2 milliárdról. A forgalom elsősorban a nem alaptevékenységekben csökkent, például a negyedév után a csoportról leválasztott és csődbe ment KPNQwest internetszolgáltatónál.

A keddi beszámolóval együtt közölték, hogy az év végére 13,9 milliárd euróra akarják csökkenteni a társaság adósságát. Az előző negyedév végén még 14,5 milliárd eurós adósság volt az évvégi cél. A gyorsabb adósságcsökkentést részesedések értékesítésével akarják elérni.

Most a pénzforgalmi többlet 14 százalékos növekedését várják egész évre, a korábbi 12 százalékos cél helyett.

A KPN NV kedd délelőtt 5,09 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,35 euróval, azaz 7,38 százalékkal drágább a hétfői zárónál, mert a befektetők bizakodón értékelték a pénzforgalmi többlet növekedését, és azt, hogy a csoport végre leírt jó néhány nem teljesítő értéket. Kedden 5,00 eurón nyitott a részvény.

Kulcsszavak: +céginfo KPN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36